Történeti áttekintés

A vizslát, mint kutyafajtát Magyarországon hozták létre több, mint ezer évvel ezelőtt, azzal a céllal, hogy az előkelő nemesek mellett vadászként dolgozzon. A tenyésztésük sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy manapság is a legkedveltebb vadászkutyának számít a vizsla. „Mutató” ösztöne, ami a zsákmány felé forduló jellegzetes pozíciója, a házikedvencekből is gyakran előbújik.  

A vizsláknak nagy szerep jutott a harctéren is, hisz az első világháború alatt sokszor használták őket az üzenetek továbbításához. A második világháborút viszont már ők is megsínylették, a fajta majdnem kipusztult, de az 1950-es évek elején az Egyesült Államokba exportálták őket fajtamegőrzés céljából. Magyarországon Gödöllőn kezdték meg ugyan ezzel a céllal a tenyésztésüket. Ennek köszönhetően ma már nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé, sőt, a fajta közepesen népszerű, jelenleg a 155 fajta közül a 43. helyezett.

Akkoriban máshogy nézett ki a magyar vizsla: hosszabb pofával rendelkeztek és szálkásabb felépítésűek voltak. A hosszú fülük és jellegzetes színezetük viszont már akkor is elvarázsolta az emberekert. 1960-ban elismerte a fajtát az Amerikai Kennel Club és azóta is azon dolgoznak, hogy a mára már jól ismert előkelő megjelenését megtartsák ennek a nemes fajtának. 

Természete

Rendkívül gyorsan tanulnak, összetett feladatokat is képes önállóan elvégezni egy rövid betanulási szakasz után. De a természetükből fakadóan hihetetlen hisztisek tudnak lenni. Elképesztő módon igénylik a figyelmet és a fizikai kontaktust. Makacsok, játékosak ezért könnyen elterelődik a figyelmük. Épp ezért csak olyan gazdi válassza ezt a kutyafajtát, aki stabil következetességgel és hatalmas türelemmel meg tudja őt nevelni mindamellett, hogy elárasztja szeretettel. Ha nem jó kezekbe kerül, nem sikerül időben szocializálni, akkor izgágák, félénkek és kezelhetetlenek lesznek. 

A vizslák hiperaktívak, de családcentrikusak is, ezért csak akkor válaszd ezt a típust, ha megtudod adni számára a kellő figyelmet és testmozgást!
A vizslák hiperaktívak, de családcentrikusak is, ezért csak akkor válaszd ezt a típust, ha megtudod adni számára a kellő figyelmet és testmozgást!

Tehát a magyar vizsla csak a megfelelő képzés esetén lesz az a barátságos bajtárs az emberek és más állatok számára. A feladat komoly de korántsem lehetetlen! Hisz a vizslák az egyediségük által több ezer kutyatulajdonost tesznek most is boldogabbá. 

Bár fajtatiszta kutyákról van szó, a menhelyek és állatvédő egyesületek tele vannak gazdátlan vizslákkal. Ezért, ha ilyen fajta kutyát szeretnél először ezeken a helyeken nézz körbe és fogadj örökbe!

Örökmozgó

A vizslák hiperaktívak, de családcentrikusak is, ezért csak akkor válaszd ezt a típust, ha megtudod adni számára a kellő figyelmet és testmozgást! Noha kifejezetten szeretetteljesek, nem elégednek meg csupán a zárt lakás adta lehetőségekkel. A tapasztalat az, hogy akkor a legboldogabbak, ha van egy nagy udvaruk is, ahol futhatnak amikor csak akarnak, levezetve az energiáikat. 

Tépőzár

Ezt a kutyafajtát gyakran „tépőzáras kutyának” hívják. A legtöbb kutya elképesztően szeretetéhes, de a vizslára, mint vadászkutyára különösen igaz. A ragaszkodó jelleme a múltjával függ össze: 

A magyr vizslát úgy tenyésztették ki, hogy jó elkapó és visszahozó társa legyen a vadásznak. Ezért a személyisége nem engedi, hogy a gazdájától túl messzire kerüljön. Ezt elkerülvén például gyakran az ember lábának támaszkodik vagy ráfekszik arra. 

Ha tehát úgy érzed, hogy téged bosszantana egy kutya állandó testi közelsége és árnyékszerű követése, akkor válassz egy másik fajtát!

Munkakutya lehet házikedvencként is

Annak ellenére, hogy szeretnek a gazdijuk közelében maradni, a vizslákat a sokoldalú és kemény munka teszi kiegyensúlyozottá. Egy családban ez a munka lehet számára egy vadászkísérő, futótárs vagy esetleg terápiás célú barát. A lényeg, hogy adj neki legalább egy órás testmozgást mindennap és ő lesz a legjobb barátod!

A vizsla számára fontos a munka. Egy családban ez a munka lehet számára egy vadászkísérő, futótárs vagy esetleg terápiás célú barát.
A vizsla számára fontos a munka. Egy családban ez a munka lehet számára egy vadászkísérő, futótárs vagy esetleg terápiás célú barát.

Ha esetleg szereted a kutyasportokat vagy kiállításokat, akkor ebben is hű társad lesz! A vizsla ugyanis az első és egyelőre az egyetlen, aki mind az öt kategóriában bajnok volt: felépítésben, terepmunkában, engedelmességben, nevelhetőségben, őrzésben. Ezeket pozitív megerősítések által gyorsan megtanulja és lelkes örző-védő társ válik belőle. 

Figyelmet igényel

Ne lepődj meg, de a vizslák képesek „beszélni”, sóhajtani, nyögni méghozzá elég nagy hangerővel. A céljuk az, hogy tudassák veled, mi a véleményük mindarról ami éppen körülöttük zajlik. Vannak, akiknél ha nem kezdik el időben a nevelést, a szabadidejében „barkácsolni” kezd. Nem meglepő tehát, ha azt mondjuk, magyar vizslát az fogadjon magához, aki napközben is tud figyelmet szentelni rá és megadja a neki szükséges mentális és fizikai leterhelést.

Ne lepődj meg, de a vizslák képesek „beszélni”, sóhajtani, nyögni méghozzá elég nagy hangerővel.
Ne lepődj meg, de a vizslák képesek „beszélni”, sóhajtani, nyögni méghozzá elég nagy hangerővel.

A megfelelő családdal azonban élénk, szerető, jól nevelt, szelíd barát válik belőle, aki tízszeresen adja vissza a kapott szeretetet. 

A vizsla tehát:

 • Aktív fajta, akinek legalább 60 perc célzott mozgásra, feladatra van szüksége. Élvezi a hosszú, közös sétákat, kocogást, az apport játékokat és a kutyasportokat. 
 • Közepes, és inkább alacsony termetű, rövidebb szörű tehát heti egyszer elég a bundáját átkefélni. Ritkán van szükségük fürdésre mert nincs erős kutyaszaguk. 
 • Kivirágzik az emberek közelségében. Követik a családtagokat és szeretik, ha megérintik őket. 
 • A vizsla társasági kutya, tehát aki hosszú órákra távol marad a munka miatt, ne válassza ezt a kutyafajtát! Az elszigetelődéstől könnyen szorongókká válnak és rombolni kezdenek.
 • Mindent képesek megrágni, ezért sok rágható játékot igényel.
 • A legjobban a kerítéssel ellátott udvarokon érzi magát, ahol biztonságban futhat és játszhat kedvére. 
 • Családcentrikus, rövidszőrű kutya ezért kizárólag kinti kutyának nem való. Nehezen viseli a hideget, de a gazdik távollétét méginkább.
 • Kifejezetten kisgyermekek mellé nem ajánlott nagyfokú játékossága miatt, de rendkívül szereti a gyerekeket és nagyszerű társuk lehet az idősebb gyermekeknek. 
 • Elengedhetetlen, hogy megkapja a megfelelő képzést és szocializációt, ellenkező esetben félénk és nehezen kezelhető lesz. 
 • Szereti más kutyák társaságát de a macskákat is, ha együtt nevelkedik velük. Viszont a tapasztalat az, hogy ahol más kisméretű háziállat is van, mint például nyúl, tengeri malac, futóegér, madár, ott problémák adódhatnak az összeszokatással. 
 • Ha egészséges vizslát szeretnél, soha ne vásárolj olyan kölyköt ami: túl fiatal a leválasztáshoz, kisállat boltból vagy olyan tenyésztőtől van, aki nem tudja felmutatni az egészségügyi papírjait, vagy nem tud garanciát vállalni érte! Keress inkább egy megbízható tenyésztőt aki orvosi papírokkal tudja bizonyítani, hogy nincs semmiféle genetikai betegsége a kölyöknek. Ezek azért fontosak, mert csak az egészséges vérvonalú kölykök esetében állnak fenn a fajta tulajdonságai. 
 • A kölyök megvásárlása előtt nézd meg a szülőket is, mivel lehet, hogy a kiválasztott kölyköd is olyan személyiségű lesz, mint ők. Ezért fontos, hogy a szülők nyugodtak és barátságosak legyenek, ne pedig ugatósak vagy félénkek.  
Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább