A kutyák a legjobb barátaink, családtagjaink és leghűségesebb társaink. A legnagyobb igazságtalanság az, hogy az élettartamuk sokkal rövidebb, mint a miénk, és így egy nap a gazdiknak szembe kell nézniük szeretett kutyáik halálával. Amikor veled is megtörténik, fontos, hogy légy türelmes magaddal, és éld meg a gyászodat. Egy háziállat halála miatti gyász ugyanis legalább olyan normális és valós, mint az, amit az emberek elvesztésekor érzünk. Olvass tovább és megtudhatod, hogyan kezeld a kutyád halálát, és milyen módszerek segítenek feldolgozni az elsőre talán felfoghatatlannak tűnő veszteséget.

Hogyan próbáld feldolgozni kutyád halálát?

Fogalmazd meg érzéseidet kreatív módon!

Talán furának hangzik, de a kreatív művészetek segíthetnek az embereknek feldolgozni és szavakba önteni a gyászukat. Ha meghalt a kutyád, előfordulhat, hogy nem tudod, hogyan beszélj az érzéseidről, ugyanakkor a művészi kifejezés segíthet feldolgozni a veszteséget. Művész vagy? Rajzold, fesd le vagy faragd ki kutyád képmását úgy, ahogyan a legjobban emlékszel rá. Író vagy? Írj egy verset vagy történetet, amelyben kisállatod lelke is benne van. Ha szükséged van egy kis ösztönzésre, próbálj meg egy kisállat-emléknaplót vezetni, amely segíthet kifejezni az érzéseidet.

Olvass verseket és történeteket kisállatok haláláról!

Ha elolvasod mások írásait kutyájuk elvesztéséről, az segíthet megérteni a saját gyászodat, vigaszt és kapcsolatot nyújt egy nehéz és elszigetelt időszakban. Az egyik ilyen közismert és méltán népszerű könyv A szivárványhíd túloldalán, amelyben elismert költők - mint Pablo Neruda és Mary Oliver - is elmélkedtek egy kutya elvesztéséről. 

Mások veszteségeiről olvasni segíthet megérteni a saját gyászodat
Mások veszteségeiről olvasni segíthet megérteni a saját gyászodat

Lépj kapcsolatba sorstársaiddal támogató csoportokon keresztül!

A kutyák és az emberek egyik közös vonása, hogy amikor fájdalmat éreznek, hajlamosak magukba zárkózni és megpróbálják elrejteni azt. Ha a kutyád meghal, magányosnak és elszigeteltnek érezheted magad. Tovább fokozza a tragédiát, hogy hirtelen elveszted a társadat, akire mindig számíthattál, akinek köszönhetően soha nem voltál magányos. 

Az igazság az, hogy nem vagy egyedül, és ha beszélsz másokkal a veszteségedről, az segíthet átvészelni a legnehezebb időszakot. Tudtad, hogy létezik a gyász feldolgozását segítő oldal is a Facebookon? A Gyászfeldolgozó oldal gazdiknak erőt adhat a legnehezebb pillanatokban, de akár az állatorvosoddal is beszélhetsz a gyászod feldolgozási módjairól. Egy jó szakember segíthet találni neked egy megfelelő támogató csoportot, vagy tanácsadó szolgálatot a lakóhelyed közelében.

Készíttess kegyeleti ékszert kisállatod hamvaiból!

Ha a kutyád meghal, az állatorvos tud felvilágosítást adni róla, milyen lehetőségeid vannak a a kedvenced búcsúztatására. Fontos tudnod, hogy a te döntésed, milyen formában kívánsz végső búcsút venni a kutyádtól, így az is rajtad áll, hogy eltemetnéd őt, vagy inkább a hamvasztást választod, hogy megőrizhesd a maradványokat.

Ha szereted a kézzelfogható dolgokat, dönthetsz például úgy, hogy a szeretett négylábúd hamvait egy szép, gravírozott fadobozba zárod. A dobozt aztán felteheted a polcra, de akár egy szekrényben is tarthatod, hogy ne legyen folyamatosan szem előtt, mégis elérhető legyen, amikor jólesne kicsit közel érezni magadhoz az elhunyt társadat.

Egy másik lehetőség, hogy a kisállatod hamvait emlékékszerbe vagy -tárgyba foglaltatod. Egy nyaklánc urna vagy egy gyönyörű üveg napfogó egyaránt csodálatos módja lehet annak, hogy kutyád emlékét még hosszú ideig megőrizd a halála után.

Temesd el a kutyádat egy különleges helyen!

Az eltemetés szép módja annak, hogy tisztelegj kedvenced előtt, és családtagjaid számára is helyet biztosíts a csendes megemlékezésre. A kisállat temetők gyönyörű, békés helyek lehetnek, és elképzelhető, hogy a lakóhelyed közelében is található legalább egy ilyen hely.

A temetés szép módja annak, hogy tisztelegj a kedvenced előtt
A temetés szép módja annak, hogy tisztelegj a kedvenced előtt

Dönthetsz úgy is persze, hogy otthon temeted el kutyádat, amennyiben a helyi jogszabályok ezt lehetővé teszik. Kis kedvenced hamvait a hamvasztást követően is eltemetheted egy különleges helyen, és meglátogathatod azért, hogy felidézd az együtt töltött boldog pillanatokat. 

Tarts egy búcsúztatót a kutyádnak!

Akár úgy döntesz, hogy halála után megőrzöd kutyád maradványait, akár nem, tarthatsz egy búcsúztatót, mellyel adózhatsz a kutyusod emlékének. Ez lehet egyszerűen egy családi vacsora, amelynek során elmesélheted a kutyádról szóló féltve őrzött történeteket, vagy egy nagyobb otthoni összejövetel a barátaiddal, akik jól ismerték őt. 

Az emberi temetésekhez hasonlóan a kutya temetése vagy a róla történő megemlékezés is lehetőséget ad arra, hogy az emberek meg tudják osztani az elhunyt szerettükkel kapcsolatos emlékeket, és hálát adjanak az együtt töltött időért.

Meríts vigaszt más állatokból!

A háziállatunk halála után érdemes lehet legalább egy hónapot várni, mielőtt új kutyát hoznánk az otthonunkba, de ez az idő egyénenként eltérő lehet. Van olyan gazdi, akinek ennél jóval több időre lehet szüksége, hiszen senki sem pótolhat egy elveszített barátot.

Neked kell érezni, mikor jön el az idő nyitni egy új saját állat felé, de addig is hasznos lehet más állatok társaságát keresni. A kutyáknak ugyanis megvan az a csodálatos képességük, hogy segítenek a pillanatnak élni, így nagyszerű vigaszt jelenthetnek a szomorú időkben. Ha úgy érzed, készen állsz egy kis mókára, tervezz közös sétát egy barátoddal és a kutyájával, vagy látogass el a helyi állatmenhelyre, hogy segíts az otthonra váró kisállatok gondozásában!

A kutyákkal való kommunikáció hasznos, gyógyító tevékenység lehet, és emlékeztethet bennünket arra, miért döntöttünk úgy, hogy megosztjuk velük az életünket. Akkor is, ha már jó előre tudjuk, hogy egy nap súlyos veszteséggel kell majd szembenéznünk.
Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább