A fiatal kutyus szobatisztaságra szoktatása az egyik legfontosabb dolog, amikor új szőrös családtagot viszel az otthonodba. Durván frusztráló lehet egy olyan kutya, aki hónapokig tartó erőfeszítések után sem 100 százalékosan szobatiszta. Persze alig 8-9 hetesen a kutyusod fizikailag még nem képes arra, hogy önállóan is képes legyen megelőzni a váratlan baleseteket. Ezért türelemre és kitartásra van szükséged! A kutyád csak rád számíthat abban, hogy elsajátítsa a szobatisztaság alapjait, ezért elsősorban neked kell tisztában lenned a folyamat lépéseivel.

A kutyusod szobatisztaságra szoktatásához a következőkre lesz szükséged: 

 • megfelelő méretű, állítható elválasztóval ellátott láda, 
 • papírtörlő vagy rongyok a balesetek feltakarításához, 
 • enzimes tisztítószer a balesetek utáni hatékony takarításhoz; nem minden tisztítószer képes eltávolítani a hátrahagyott szagot, ami arra késztetheti a kutyát, hogy újra ugyanazon a helyen végezze el a dolgát, 
 • póráz és nyakörv.

Fontos tisztázni, hogy sikeres szobatisztaságra szoktatás alatt a csak kinti ürítést, vagy a benti kutyapelenkához szoktatást értjük. Ennek 4 kulcsfontosságú lépése van a kutyák esetében:

 • a kutyus napirendhez szoktatása,
 • a kutyus folyamatos felügyelete, amikor nincs bezárva,
 • következetesség,
 • megtanítani neki, hogy hol végezheti el, ÉS hol nem végezheti el a dolgát.

Az, hogy egy kutyus milyen gyorsan válik teljesen szobatisztává, fajtánként eltérő lehet. Általánosságban viszont elmondható, hogy minél nagyobb testű kutyáról van szó, annál könnyebben és gyorsabban érhetünk el sikert. A mini kutyafajtákat a legnehezebb szobatisztává nevelni, mely nagy türelmet és következetességet igényel.  

A kistestű kutyák szobatisztaságához extra türelem szükséges
A kistestű kutyák szobatisztaságához extra türelem szükséges

Általában azt szokták mondani, hogy a legtöbb kutyának 4-6 hónapos korára kell szobatisztává válnia. Azok a kutyák, akik 1 éves korukig nem lesznek szobatiszták, valószínűleg később sem lesznek már azok, de érdemes még legalább 3-4 hónapig próbálkoznod, mielőtt beismernéd a kudarcot. 

A dolgozó kutyatulajdonosoknak az átlagosnál is nagyobb kihívással kell szembenézniük, hiszen nem lehetnek egész nap az új jövevénnyel. Az első néhány hónapban így nekik szükségük lehet mások segítségére is a kutya szobatisztaságra nevelésével kapcsolatban, arra az időre, amíg ők a munkahelyeiken vannak.

A kutyus napirendhez szoktatása

 1. Alakíts ki a kutyus számára etetési és itatási ütemtervet! Ne korlátozd a vízfogyasztását, csak azt ütemezd, hogy mikor férhet hozzá. Napközben 2-3 óránként megfelelő.
 2. Lefekvés előtt 2 órával a kutya már ne kapjon ételt vagy vizet.
 3. Ne hagyj ételt/vizet a szobakennelben arra az időre, amíg nem tartózkodsz otthon. Ekkor ugyanis nincs mód arra, hogy kimenjen elvégezni a dolgát.
 4. Vidd őt ki - vagy irányítsd egy kutyapelenkához – az alábbiak szerint:
  • reggel az első, és lefekvés előtt az utolsó dolgod ez legyen;
  • evés vagy ivás után 15-30 percen belül vidd ki őt, idősebb korban ez az időintervallum kitolódhat;
  • mielőtt/miután a kiskutya egy óránál hosszabb időre a szobakennelbe kerülne;
  • közvetlenül a szundikálásból/alvásból való felébredés után;
  • bármikor, amikor a kölyökkutya olyan viselkedést mutat, hogy szeretné a dolgát elvégezni;
  • kezdetben éjszaka is vidd ki egyszer, de 12 hónapos korára a legtöbb kölyöknek képesnek kell lennie átaludni az éjszakát.

Felügyelet

 • Mindig tartózkodj egy helyiségben a kutyussal.
 • Olyan felügyeletre van szükség, mintha egy 18 hónapos kisgyermekre vigyáznál. Azaz a kutyust mindig szemmel kell tartani.
 • Ha nem tudod felügyelni, tedd a kutyust a szobakennelébe. Az éjszakákat kivéve egyszerre maximum 1 órát töltsön ott a kutyus, szorozva a hónapokban kifejezett életkorával (tehát 1 hónapos kölyök 1 órát, 2 hónapos kölyök 2 órát, stb...). A kennelnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a kutyus teljesen fel tudjon benne állni, meg tudjon fordulni és kényelmesen le tudjon feküdni. Így működik majd az ösztöne, hogy ne piszkítsa be az alvóhelyét.
 • Csatlakoztass egy 120-150 cm hosszú, könnyű pórázt a kutyus nyakörvéhez, hogy felügyelet mellett vezetni tudd őt. Ez nem csak abban segít, hogy hozzászoktasd őt a pórázhoz, és megállítsd, ha elfut valamivel - azzal, hogy rálépsz a pórázra -, hanem abban is, hogy megragadhatod a pórázt és gyorsan elvezetheted ők az általad kiválasztott helyre, amikor a kutyád jól láthatóan a dolgát akarja végezni. 

Következetesség

 • Döntsd el, hogy a kutya kint, vagy bent (kutyapelenkán) végezze el a dolgát! Ha a nagytestű kutyust kutyapelenkára szoktattad, ne próbálj meg arra váltani, hogy kiviszed őt! Kizárólag mini / kistestű fajták esetében használj kutyapelenkát!
 • Minden alkalommal ugyanazon az ajtón keresztül vidd ki kedvencedet a szabadba!
 • Póráz segítségével vidd ki a kutyát, vagy irányítsd őt a kutyapelenkához. Ez segít a koncentrálásban, és a kutyus elsajátíthat általa egy fontos készséget is!

A szobatisztasághoz szoktatásban is hasznos segítség a póráz használata
A szobatisztasághoz szoktatásban is hasznos segítség a póráz használata

 • Válassz ki egy konkrét helyet a szabadban, ahová a kutyus minden alkalommal kimehet elvégezni a dolgát, és ragaszkodj hozzá. Mini kutyafajták esetében helyezz el pelenkát a kutyus számára könnyen hozzáférhető hely(ek)re. Kezdetben legyen egy minden szobában, ahol időt töltesz vele, majd – amint a kutyus aktivitásának növekedésével párhuzamosan a hólyag/belek kontrollálása is aktívabbá válik - fokozatosan térj át egy, maximum két helyre.
 • Válassz egy rövid mondatot, melyet vezényszóként használhatsz, és használd azt következetesen! Például „Menj pisilni!", „Végezd el a dolgodat!" stb.)!
 • Ha a kutyus ott végzi el a dolgát, ahol szeretnéd, hangsúlyozd ki a helyes viselkedést egy lelkes „Igen!" kiáltással, amikor a kutyus végzett.  Ezt követően adj neki jutalomfalatot vagy dicsérd/simogasd meg kedvencedet. Ezzel is tudatosíthatod benne, hogy mindig azon a bizonyos helyen végezze a dolgát.
 • Ha a kutyus 10 percen belül nem végzi el a dolgát, nyugodtan helyezd őt 10 percre a szobakennelébe, és ismételd meg a folyamatot, amíg siker nem koronázza a próbálkozásokat.  Ha szobakennelbe zárod őt, megelőzheted a baleseteket is.

Ha a kutya máshova végzi a dolgát

Fontos megtanítani a kutyusodat arra, hogy NEM végezheti a dolgát máshol, csak ott, ahol te lehetővé teszed neki!

Ha rajtakapod, hogy éppen nem megfelelő helyen végzi a dolgát, szakítsd félbe azzal, hogy tapsolsz, miközben azt kiáltod: „Nem!", majd vidd őt a kijelölt helyre, és alkalmazd az általad választott vezényszót!

Ha később „balesetet" találsz, nyugodtan vidd oda a kutyust, néhány centiméter távolságra az esettől. A szabad kezeddel párszor csapj a padlóra a vizelet vagy az ürülék mellett, és szidd le a kedvencedet, mondván: „Nem! Itt nem végezheted el a dolgodat!", majd vidd el a kijelölt helyre, és alkalmazd az előzetesen választott vezényszót. 

Lehet, hogy ekkor már nem végzi el újra a dolgát, de össze tudja kapcsolni a helyet, ahová viszed őt az ottani ürítéssel. Ennek hatására megtanulja, hogy ez az egyetlen hely, ahova mehet könnyíteni magán. 

Ezt jól jegyezd meg!

SOHA ne dörgöld a kiskutya orrát a saját ürülékébe!!! SOHA! A szobatisztaságra nevelés közben előforduló balesetek miatt sem szabad kedvencedet túlzottan megszidni vagy fegyelmezni. A szobatisztaságra szoktatás sok türelmet, kitartást és következetességet igényel részedről!

További cikkeink

Ha még nem olvastad, akkor nézd meg a 6 lépéses szobatisztaságra szoktatásos módszerünket, vagy azt, hogy hogyan tudod felnőtt kutyádat szobatisztaságra nevelni.Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább