Ha a kutyád fél tőled, az nemcsak lehangoló érzés, de nagymértékben megnehezíti a kutya tréningezését, ápolását és etetését is. Szerencsére léteznek bizonyos módszerek, melyek segítségével a félős kutya gazdija el- vagy visszanyerheti a kedvence bizalmát.

A leggyakoribb okok, amiért egy kutya félhet a gazdájától: 

 • A kutya „szégyenlős”, amikor megérkezik az állatmenhelyről vagy a kisállat-kereskedésből;
 • Az előző gazdája megverte a kutyát a saját frusztrációja, vagy bármilyen egyéb ok miatt.
 • Az előző gazdája emelt hangon beszélt a kutyussal, kiabált vagy verbálisan bántalmazta őt.
 • Az előző gazdája véletlenül sérülést okozott a kutyának, például rálépett a mancsára vagy a farkára.
 • A kutya a múltban fizikai bántalmazás, negatív büntetés vagy „tréningezés” áldozata volt.
 • A kutyus környezetében agresszív, ijesztő kutyaák vagy más állatok éltek.
 • A gazdi testbeszéde azt jelzi, hogy ő maga is fél, vagy stresszes. 

A feszült gazdi a kutyát is nyugtalanná, félőssé teheti
A feszült gazdi a kutyát is nyugtalanná, félőssé teheti

Felmerül a kérdés, mit tehetsz ilyenkor. Mielőtt a lehetőségekre térnénk, elmondjuk, hogy mit NE csinálja, ha nem akarod megijeszteni a kutyádat és elveszíteni a bizalmát: 

 • Ne legyél türelmetlen vagy frusztrált a kutyáddal szemben!
 • Ne tagadd meg a szeretetedet/figyelmedet, ha a kutyádnak szüksége van rá!
 • Ne közelíts a kutyád felé, amikor elvonult a „biztonságos helyére”!
 • Ne kényszeríts egy félős kutyát semmire!
 • Ne kiabálj a kutyával és ne félemlítsd meg verbálisan!
 • Ne alkalmazz negatív büntetést és ne okozz fizikai sérülést a kutyádnak!

Honnan tudhatod, hogy a kutyád fél tőled?

A testbeszéde alárulja: 

 • Lelapított fülek
 • Lábak közé csapott farok
 • Nem tart szemkontaktust veled
 • Túlzott ásítás
 • Felálló szőr a nyak hátsó részén
 • Szájnyalogatás
 • Állandó vakaródzás
 • Nyüszítés
 • Harapás
 • Járkálás
 • Túlzott ragaszkodás
 • Alázatos vizelés
 • Óvatosan figyeli a mozdulataidat
 • Elhagyja a helyiséget, ha te belépsz
 • Nem fogadja el a jutalomfalatokat

Kíváncsi vagy a kutyák félelmét kiváltó leggyakoribb okokra is? Habár minden kutya egyedi, van néhány gyakori tényező, ami félelmet válthat ki belőlük:

 • Távollét a gazditól
 • Hangos zajok
 • Autózás
 • Gyerekek
 • Más állatok

A fentiek alapján talán úgy gondolod, hogy mindent jól csinálsz, mégis tény, hogy a kutyád fél tőled valamiért. Szerencsére létezik megoldás a problémádra. 

Mit tegyél, ha fél tőled a kutyád?

1. Légy türelmes!

Nincs két egyforma kutya, és az emberekhez hasonlóan kedvencünk is a saját tempójában tanul és alkalmazkodik a környezetéhez. Ehhez több napos, hetes vagy akár hónapos következetes munka és tréningezés szükséges a kutya személyiségétől, és a félelme okától függően. 

A legtöbb kutya idővel és sok munkát követően megtanulja, hogy megbízzon a gazdájában vagy gazdáiban, és természetesen más emberekben is. Elengedhetetlen azonban, hogy légy türelmes, és soha ne erőltesd, ne kényszerítsd, vagy ne legyél dühös a kutyádra az alkalmazkodási folyamat során, mert azzal csak rontasz a helyzeten.

2. Hagyd békén a kutyádat!

A saját tér és az egyedül töltött idő, a kevesebb figyelem és a kevesebb interakció pontosan az, amire néhány kutyának szüksége van ahhoz, hogy kellemesen érezze magát. Hiszen, ahogy egy másik ember túlzottan határozott fellépése ijesztő lehet számára, úgy az is megijesztheti, ha a te viselkedésed túl határozott vele szemben. 

Ilyenkor az is segíthet a kutya bizalmának elnyerésében, ha egyszerűen hagyod, hogy ő döntse el, mikor akar veled kapcsolatba lépni. Hagyd, hogy a megrémült állat jöjjön oda hozzád, ahelyett, hogy te mennél hozzá megnyugtatni őt.

A félős kutyának sokat segít, ha időt és teret adsz neki
A félős kutyának sokat segít, ha időt és teret adsz neki

3. Alakíts ki kiszámítható és megbízható időbeosztást!

Amikor egy kutya megijed és stresszes, a kortizol nevű hormon termelődik a szervezetében, ami tovább ront a helyzeten. A kutya félelmének és a stresszhormonok csillapításának egyik módja, ha kiszámítható és megbízható napirendet készítesz és a kutya számára, melyet be is tartasz.

Ha a kutya tudja, hogy bizonyos időpontokban etetni fogják, saját ágya van, ahová lefeküdhet, játszhat, és minden nap bizonyos időpontokban tréningezik és jutalomfalatokat kap, nyugodtabbnak érzi magát. Az ismétlődő tevékenységek, ha nyugodt és nem agresszív módon történnek, erősítik a kutya bizalmát.

4. Alakíts ki valódi kapcsolatot a kutyáddal

A legtöbb kutya élvezi, ha az ember simogatja, és örül egy vakarásnak, a fülek mögötti dörzsölésnek vagy a hasmasszázsnak. Sajnos vannak olyan kutyák, akiket fizikailag bántalmaztak, és arra tanították őket, hogy az emberi érintés rossz és ijesztő dolog. Ha a te kutyáddal is ez a helyzet, akkor kreatívnak kell lenned, és más módon kell valódi kapcsolatot teremtened a kutyával.

Ha jutalomfalatokat adsz neki a tréningek során, amikor megteszi, amit kérsz tőle, az is a kutyával való kapcsolatteremtés egyik módja lehet. Ha nem tudod fizikailag megérinteni a kutyát dicséret közben, pozitív és megnyugtató hangon mondd a kutyának, hogy „ügyes vagy", és alkalmazz hasonló megerősítéseket.

A tréningezés során használhatsz klikkert is. Amikor a kutyusod valami „bátor" dolgot tesz - például közeledik hozzád -, ahelyett, hogy kinyújtanád a kezed, hogy megérintsd a megrémült kutyát, a klikker hangjával párhuzamosan azonnal adj a kutyádnak egy jutalomfalatot és hagyd, hogy ezt a pozitív élményhez kösse.

Ha a kutyád fél a közelségedtől, trükközhetsz is a nevelése során. Hasznos lehet, ha közeledésre biztatod, miközben te egy lépésnyire eltávolodsz tőle. Majd megvárod, míg közelebb jön, a klikkerrel jelzed a jól végzett munkát és némi jutalomfalattal is ráerősítesz a pozitív teljesítményre.

5. Célzott tréningezés

Míg a klikkerrel történő tréningezés egyes kutyáknál elképesztően jól működik, másoknál más tréningezési formákra is szükség lehet. A félős kutyával történő munka során különböző módszereket kell kipróbálnod ahhoz, hogy kiderüljön, melyik a legmegfelelőbb számára.

Ha a félős kutya valami „rossz” dolgot csinál, büntetés helyett próbáld meg nyilvánvaló módon figyelmen kívül hagyni az esetet. Kutatások bizonyították, hogy a félős kutyák tréningezésének legjobb módszere a pozitív megerősítés a helyes viselkedésért, miközben a „rossz" vagy helytelen viselkedést figyelmen kívül hagyjuk.

A kutyák, akárcsak az embergyerekek, előbb-utóbb keresni fogják a figyelmet. Ezért, ha figyelmen kívül hagyod a rosszaságokat, miközben a pozitív viselkedést megjutalmazod, a módszer természetes módon kiolthatja a kutya negatív berögződéseit. A kedvenced ugyanis rájön, hogy ha rosszalkodik, akkor egyáltalán nem kap figyelmet, míg ha jól viselkedik, akkor pozitív figyelmet és ízletes jutalomfalatokat kap.

6. Klasszikus kondicionáló tréning

A tréningezés ezen formája a Pavlov kutyái nevű pszichológiai kísérletből származik, amelyet a híres pszichológus végzett kutyák egy csoportjával. Ennek során úgy kondicionálták a kutyákat, hogy már egy csengő puszta hangjára is nyáladzzanak, azzal, hogy minden alkalommal, amikor a csengő megszólalt, ételt adtak nekik.

A klasszikus kondicionáló tréning hihetetlenül hatékony, különösen a félős kutyák esetében, mert a kutya megtanulja az egyik dolgot egy másikkal társítani. Ez történik akkor is, amikor a kutya etetőtáljáért vagy pórázáért nyúlunk, és a kutya izgatott lesz, mert tudja, hogy hamarosan megetetjük vagy sétálni mehet.

Ez a tréningezési módszer tudatosan is alkalmazható bizonyos viselkedési formák megtanítására és reakciók kiváltására, valamint ellenkondicionálásra is alkalmas azáltal, hogy a kutyát megijesztő dolgot valamilyen pozitív dologgal társítjuk. 

Ilyen eset például, ha a kutya fél a póráztól, és nem akarja, hogy azt a nyakörvéhez csatolják. Ennek feloldására minden alkalommal, amikor felveszed a kutya nyakörvét és felcsatolod a pórázt, jutalmazd meg kedvencedet egy általa kedvelt jutalomfalattal! 

A tudatos trenírozásnak köszönhetően a kutya a nyakörv felhelyezését és a póráz felcsatolását hamarosan az ízletes jutalomfalattal járó pozitív érzésekkel fogja társítani, és megszünteti a félelmét.

A pavlovi reflex jól hasznosítható a félős kutyák trenírozásakor is
A pavlovi reflex jól hasznosítható a félős kutyák trenírozásakor is

Ellenkondicionálás

Egy másik példa az ellenkondicionálás alkalmazására, amikor ízletes jutalomfalatokat dobsz a félős kutya közelébe annak érdekében, hogy többé ne féljen tőled. Ha minden egyes alkalommal megteszed ezt, amikor elhaladsz mellette, a kutya félelme hamarosan izgatottsággá változik, ha meglát téged. Ilyenkor ugyanis a jutalomfalat megszerzésének pozitív élményét társítja ahhoz, hogy közeledsz felé.

Az is segíthet, ha már azelőtt ízletes jutalomfalatokat dobsz a kutya közelébe, hogy a kutya félni kezdene tőled. Erre azért lehet szükség, mert amint a kutya félelemreakciója beindul, elveszíti a racionális gondolkodás képességét, és már nem tud pozitív asszociációkat létrehozni a neki szánt jutalomfalat és a gazdija között.

Ehhez ki kell tapasztalnod, mennyire mehetsz közel a megrémült kutyához, mielőtt a félelmi reakciója beindulna. Ezt egyébként a kutya „küszöbértékének" is nevezik. Tartsd meg ezt a távolságot, miközben elsétálsz mellette, és lazán dobd oda a kutyának a jutalomfalatot, ügyelve arra, hogy ne állj meg, és ne nézz a szemébe. Ez ugyanis a megfélemlítés jele, melyet a kutya fenyegetésként érzékelne, ezt pedig nem akarjuk.

Nem vagy biztos benne, hol van a kutyád küszöbértéke? Figyelj az egyértelmű jelekre! Amikor a kutyusod meghunyászkodik, morog, ugat, vicsorog, behúzza a farkát, lelapítja a fülét vagy akár remeg, az mind a félelem jele lehet.

7. A kutya szocializációja

Ha a félős kutyád látja, hogy egy másik kutya pozitívan áll hozzád - például játszik veled és bízik benned -, az segíthet neki, hogy ő is megbízzon benned. Előnyös lehet, ha ez a másik kutya is együtt él veled, illetve a félős ebbel az otthonodban.

Ha nincs ilyen opció, akkor is megkönnyítheti a helyzetet, ha egy másik nyugodt, nem félős, és nem agresszív kutya van a közeledben. A félős kutya számára ugyanis ez egy jel arra, hogy játsszon veled, és pozitívan, szeretettel közeledjen feléd.

Ha a félős kutya látja, hogy a másik kutyával együtt sétálsz, csavarogtok, és nagyokat játszotok, jó eséllyel képes lesz bízni benned és megnyílni előtted. Te lehetsz számára az ember, aki megmutatta, hogy meg lehet bízni benne.

8. Fedezzétek fel együtt a világot

A félős kutyával kirándulni vagy nyilvános helyeken sétálni nagyszerű kötődési élmény lehet, amely megtanítja őt arra, hogy bízzon benned. Persze előfordulhat, hogy a félős kutyádat eleinte még megijeszti a póráz és/vagy a külvilág, így nem tudjátok elhagyni az otthonotokat vagy az udvart a sétához. De ez sem baj!

Ilyenkor a lakásban, illetve az udvaron található dolgokat fedezzétek fel a kutyussal együtt, aktívan! Például, ha a kutyád nagyon érdeklődik egy bizonyos növény vagy bogár iránt, ami felkeltette a figyelmét, várj, amíg a kutya befejezi a felfedezést. Majd, amikor ő továbbáll, azonnal menj oda te is az érdeklődése tárgyához, és fedezd fel te is hasonlóan kiemelt figyelemmel, amiből a kutyus láthatja, hogy közös az érdeklődési körötök. Ismételd meg ezt a lépést többször is, miközben követed a kutyádat!

A környezet közös felfedezése erősítheti a bizalmat és a kötődést
A környezet közös felfedezése erősítheti a bizalmat és a kötődést

A kutyával közösen felfedezni azokat a dolgokat, amelyek érdeklik őt, nagyszerű kötődés- és bizalomépítő gyakorlat, nem mellesleg pozitív élmény a félős kutyus számára. Ezért miután megnézted, hogy ő milyen dolgokat fedezett fel otthon vagy az udvaron, te is keress valamit, amit nagy érdeklődéssel szemügyre vehetsz. A kutyád valószínűleg követni fog, és ő is megnézi majd, hogy mi keltette fel az érdeklődésedet.

9. Játék, játék, játék

A félős kutyával játszani nehéz feladat lehet, de ha bármilyen játékba be tudod őt vonni, az nagyszerű kötődést és bizalomépítést jelent. Viszont semmiképp ne dobj labdát a félős kutyának, mivel akár ez is félelmi reakciót válthat ki belőle, és elérheted azt a küszöböt, ahol bezárkózik és már képtelen lesz pozitív tapasztalatot szerezni.

Mindjárt más lesz a helyzet, ha a félős kutyát be tudod vonni a játékba, például egy kötelhez erősített labda, vagy más játék felhazsnálásval.  Ezzel a megoldással a kötélhez erősített játékot távolról mozgathatod, és üldözési és/vagy ugrálós játékba vonhatod a kutyust anélkül, hogy túl közel kellene kerülnie hozzád.

Ez lehetővé teszi a számára, hogy félelem nélkül tudjon játszani, ami azért jó, mert a bezárkózó kutya nem tud bekapcsolódni a játéktréningbe, így az értelmetlenné válhat.

Ha sikerül bevonni őt a játékba, akkor gyakran engedd meg a kutyának, hogy elkapja és megtartsa a játékot, mert ettől különösen élvezi majd a veled való játékot, és megtanul bízni benned.

10. Folytasd a bizalom kiépítését, haladj tovább

Ha sikerült elérni, hogy a félős kutyád kevésbé féljen, még nem jelenti azt, hogy készen vagy és befejezheted a munkát. Ha így teszel, azzal visszafordíthatod azokat a pozitív eredményeket, amelyeket a közös és kemény munkátok eredményezett. Továbbra is következetesnek kell tehát maradnod a tréningezést, a játékot és a napirendet illetően is.

Ezen kívül ügyelj arra, hogy kizárólag jól képzett, megfelelően viselkedő és tisztelettudó embereket, és persze kutyákat engedj a félős kutyusod közelébe. Soha ne engedj agresszív felnőttet, gyereket vagy kutyát a félős kedvenced közelébe!

Amikor új helyzetekbe, élményekbe vezeted be a kutyádat és új emberekkel ismerteted meg, tedd ezt nagyon lassan, és győződj meg róla, hogy a kutya közelében mindenki tudja, hogy engednie kell, hogy a kutya keresse vele a kapcsolatot. Adj az új emberek kezébe jutalomfalatokat, amelyeket a földre dobhatnak, ha a kutya közeledik hozzájuk, és hívd fel a figyelmüket, hogy kerüljék a szemkontaktust a kutyával, és ne közelítsenek hozzá.

A megfelelően tréningezett kutyák tanítók lehetnek

A tapasztalatok szerint csodákat tesz, ha jól tréningezett és megfelelően viselkedő kutyák veszik körül kis kedvencedet. Megtanítják a kutyát arra, hogy nem kell félnie, miközben figyeli, ahogyan más kutyák magabiztosan és félelem nélkül érintkeznek a világgal és a benne élő emberekkel.

Ha kutyád a félelem, vagy a küszöbérték elérésének bármilyen jelét kezdi mutatni, soha ne erőltesd vagy kényszerítsd őt semmire. Ha így tennél, azzal csak rombolnád a kutya irántad érzett bizalmát.

Gondoskodj róla, hogy kutyádnak mindig legyen egy biztonságos helye, ahová visszavonulhat. Jusson eszedbe, hogy a pihenőidő kulcsfontosságú, amikor kedvenced úgy érzi, hogy megijedt vagy túlterhelt!

Helyezz el egy ketrecet egy biztonságos és csendes helyen, ahová a kutyád bármikor visszavonulhat. Ez kiváló módszer arra, hogy biztonságos teret teremts egy ijedt kutya számára.

Egy saját hely biztonságérzetet nyújthat a kuytának
Egy saját hely biztonságérzetet nyújthat a kuytának

Biztosítsd, hogy te és az otthonodban mindenki más is tiszteletben tartsa a kutya helyét és pihenőidejét, és hagyja teljesen magára a kutyát, amikor a kutya jól láthatóan visszavonul a ketrecébe vagy bármely olyan helyre, ahol szívesen rejtőzik és pihen.

Gyakori kérdések, ha a kutyád fél tőled

Ha olyan helyzettel állsz szemben, hogy a kutyád fél tőled, akkor van megoldás a problémádra. A következő kérdések és válaszok némi áttekintést nyújtanak, és segítenek összefoglalni a fenti információkat.

Hogyan érjem el, hogy a kutyám ne féljen tőlem?

Ahhoz, hogy kutyád ne féljen tőled, próbáld meg elkerülni a szemkontaktust, maradj a pillantásoknál, miközben simogatod őt, adj neki jutalomfalatokat, és légy türelmes.

Mi történik, ha a kutyám fél tőlem?

Ha a kutyád fél tőled, azt a testbeszédéből tudod megállapítani.  Előfordulhat, hogy elbújik vagy meghunyászkodik. Az is előfordulhat, hogy remeg, behúzza a farkát, vagy lelapítja a fülét.

Miért ijed meg hirtelen a kutyám?

Számos oka lehet annak, hogy a kutyád hirtelen megijed tőled, ilyen például, ha valamilyen fóbiája van. További kiváltó ok lehet a betegség, a korábbi bántalmazás, egy traumatikus élmény és az életkorral kapcsolatos problémák.

Miért félhet a kutya mindentől?

Ha egy kutya mindentől fél, annak több lehetséges magyarázata is van. Ez lehet a szocializáció hiánya, fizikai vagy érzelmi trauma, fájdalom, bántalmazás, elhanyagolás, fóbia vagy egyéb ok.

Hogyan érjem el, hogy a kutyám megbízzon bennem?

Adj a kutyádnak sok időt és teret, hogy elkezdjen bízni benned. Használd ki ezt az időt arra, hogy megismerd a testbeszédét, hogy észrevedd, amit ő nem tud elmondani neked. Kövesd a fenti tanácsokat, például adj jutalmat a kutyádnak, ha jól viselkedik, játssz vele együtt, és légy nagyon türelmes.
Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább