Azok a gazdik, akik jobban meg akarják érteni négylábú társaikat, fel kell ismerniük, hogy a kutyák teljesen máshogy látják a világot, mint mi. A különbségek a szem felépítésével kezdődnek. 

Mivel ismerjük a kutyák retinájának felépítését, így tudjuk azt is, hogyan látnak pontosan.

A szemük felépítése

A retina a szem azon része, amely a fényt érzékeli. Ez a rész a szemgolyó elülső- és hátoldalán is megtalálható. Kétféle fényérzékeny sejtet tartalmaz: pálcikákat és csapokat. A csapok a  színérzékelésért és a részletes látásért felelősek, míg a pálcikák a félohomályban történő érzékelésért felelnek.

A kutyák retinája leginkább pálcikákat tartalmaz, ezért látnak annyira jól a sötétben. A jobb éjjellátóképesség mellett a kutyák jobb koordinációs képességgel is bírnak, mint az emberek. Mivel azonban a retinájuknak mindössze egytized részét teszik ki a csapok, ezért bizonyítottan nem látnak annyi színt a kutyák, mint az emberek. 

Színvakság árnyalatai

Úgy kell elképzelni, mint egy színvak ember esetében. Sokan azt gondolják, hogy aki vak a vörös és zöld színekre, azok más színt se látnak. De ez nem igaz így, hisz a színvakságban vannak eltérések. 

A legtöbb ember trikromatikus színlátással rendelkezik, másnéven hármas színvariációval. 

Akik viszont a vörös és zöld színekre vakok, azokat úgy nevezik, hogy dikromatikus színlátók, azaz kettős színváltozatban látják a világot. 

A kutyák látása

A kutyák retinája pedig leginkább két színt különböztet meg: a kékes-lilát és a sárgát. Megkülönböztethetik a szürke árnyalatát is, viszont nem képesek felismerni a zöld, a narancs és a vörös színt.    

A kutyák retinája pedig leginkább két színt különböztet meg: a kékes-lilát és a sárgát.
A kutyák retinája pedig leginkább két színt különböztet meg: a kékes-lilát és a sárgát.

Az élesebb látás érdekében más érzékeikre is támaszkodnak

A kutyák ezért ahelyett, hogy csak a színre, illetve látásukra támaszkodnának, sokkal inkább a körülményekre figyelnek, ilyenek például: textúra, fényerő, elhelyezkedés vagy a szaglás.

Egy kutya nem tudja megkülönböztetni a közlekedési lámpa fényjelzéseit csupán a színek alapján, de a fényerejét és helyzetét igen. Továbbá figyelembe veszik  a járókelőket és a forgalom zaját is. Ezeket megvizsgálva pedig eldöntik, hogy mikor mehetnek át az úton. 

Távolülő szempár előnye

Széles látókör

A kutya szemének elhelyezkedése határozza meg a látómezőt és a mélységet. A zsákmányállatok szemei általában a fejük oldalán helyezkednek el, így kitágul a látómezejük és könnyebben észreveszik a ragadozókat. 

Akárcsak a kutyákat, az embert is ragadozó fajnak tekintjük, a szemük pedig viszonylag hasonló módon, közel helyezkednek el egymáshoz. Az emberi szemek előre tekintenek, míg a kutya esetében, fajtánként kissé eltérhet bár, de általában 20 fokos szögben helyezkednek el a fejükön. Ez a szög is növeli a látómezőt és a perifériás látást. 

Mélységérzet

A kutyák kiszélesített szemtengelye miatt kevesebb az átfedési lehetőség, tehát kevésbé érzékelik a mélységet.
A kutyák kiszélesített szemtengelye miatt kevesebb az átfedési lehetőség, tehát kevésbé érzékelik a mélységet.

Amikor az egyes látóterek átfedésbe kerülnek egymással, binokuláris látás jön létre. Vagyis a két szem közös együttműködése eredményezi a látott képet. A mélység helyes érzékeléséhez pedig elengedhetetlen a binokuláris látás. A kutyák kiszélesített szemtengelye miatt kevesebb az átfedési lehetőség, tehát kevésbé érzékelik a mélységet. 

Tehát csak azoknak a kutyafajtáknak jó a mélységérzetük, amelyeknek a szemük egyenesen előre tekint - mint az emberé. A ragadozóknak pedig szükségük van a binokuláris látásra, hisz elősegíti a pontosabb ugrást és a biztosabb fogást.

Alapvetően tehát gyengén látnak

A látásuk élessége sokkal rosszabb, mint az embereké. A következő felmérés jól szemlélteti a különbséget:  

Azoknak a kutyafajtáknak jó a mélységérzetük, amelyeknek a szemük egyenesen előre tekint - mint az emberé.
Azoknak a kutyafajtáknak jó a mélységérzetük, amelyeknek a szemük egyenesen előre tekint - mint az emberé.

Egy éles látású emberről azt mondják, hogy 20/20-as a látása. Ez röviden annyit tesz, hogy 20 láb (6 méter) távolságról is meg tudja különböztetni a betűket és a számokat a táblán. 

A kutyák látása ellenben 20/75-ös. Ez azt jelenti, hogy 20 láb távolságból látja úgy a dolgokat, mint az ember 75 lábról. 

Egyes fajtáknak élesebb a látásuk, például a labradoroknak, ezért is tartják megfelelő társnak egy látássérült ember mellé. Az erre kinevelt kutyák látása közelebb áll a 20/20-as arányhoz. 

A szem és mozgás kapcsolata

A retinájukban található nagyszámú pálcikáknak köszönhetően sokkal jobban látják a mozgó tárgyakat, mint az állókat. Ezért is van az, hogy nem ismer fel a kutyád egy olyan szituációban, ahol csöndben állsz, tőle távol. Azt ismeri fel, ha valamilyen sajátos mozgást hajtassz végre; vagy ha elbújsz előle. Ilyenkor a kiemelkedő szaglásának, illetve hallásának köszönhetően talál meg könnyen.

A kutya látásának és érzékelésének egy nagyon fontos eleme az, ahogy a mozgást érzékeli.
A kutya látásának és érzékelésének egy nagyon fontos eleme az, ahogy a mozgást érzékeli.

A kutya látásának és érzékelésének egy nagyon fontos eleme az, ahogy a mozgást érzékeli. Emiatt fontos számukra a testtartás, akár egymás között is; illetve az emberi testbeszéd is sokat elárul rólunk. Ezen megfigyelések alapján érdemes a kutyaoktatást is végezni. Ha azt akarod, hogy a kutyád a csendes jelzéseken alapuló műveleteket hajtson végre, akkor tanácsos a jelzések kiválasztásánál az egyértelmű megkülönböztethetőségre is odafigyelni. 

Ha a kutya megvakul

Amikor egy kutyus megvakul, a gazdái gyakran aggódni kezdenek amiatt, hogy vajon milyen mértékben fog romlani majd az életminősége a kis kedvencüknek. 

Ha te is attól félsz, hogy kevésbé lesz boldog a kutyád csak mert nem lát már, akkor ne aggódj! Az embereknek sokkal nagyobb szükségük van a látásukra, mint a négylábú társainknak. A vak kutya is élhet boldog életet. Csupán neked kell kissé módosítanod a kutyusod életterén. Biztonságosabbá kell tenned az udvart vagy a séták alatt jobban oda kell figyelned a mozgására. 

Nyílvánvaló, hogy a legtöbb megvakult kutya számára problémát jelent a lépcsőzés is, ebben is érdemes segítened őt. 

Nyugi! Ha a megvakult kutyádat kiegyensúlyozott környezetben tartod, akkor a legtöbb ember észre sem fogja vennii, hogy nem lát. 

Te el tudod képzelni, milyen lehet a világ a kutya szemein keresztül? Esetleg volt már olyan kutyusod, aki megvakult? Ha igen, oszd meg velünk tapasztalataidat, hogy akik félnek ettől megnyugodhassanak! Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább