A kutyák időnként mindenféle dolgokat megesznek mit sem törődve azzal, hogy esetleg ártalmas lehet az egészségükre.

Ha a kutyusod épp most kebelezett be egy adag étolajat, valószínűleg azon gondolkodsz, hogy ártalmas lehet-e számára.

Vagy totálisan pánikba esel és felhívod az összes fellelhető ügyeletes állatorvost.  Higgadj le, segítünk a tennivalókkal kapcsolatban. További információkért olvasd el cikkünket!

Pánikba estél és felhívnád az összes fellelhető ügyeletes állatorvost? Higgadj le, segítünk a tennivalókkal kapcsolatban.
Pánikba estél és felhívnád az összes fellelhető ügyeletes állatorvost? Higgadj le, segítünk a tennivalókkal kapcsolatban.

Mit tegyek, ha a kutyám étolajat evett?

Szóval, a kutyád megtalálta az utolsó néhány csepp étolajat a konyhapulton felejtett flakonban. Jaj, ne, most mit lesz?

Nos, ha tényleg csak néhány csepp volt, és a szőrös gyermeked a nagyobb termetűek közé tartozik, akkor nem lesz semmi probléma. Egy rövid ideig hasmenése lehet, ezért a tünetek megszűnéséig érdemes egy füves területen elhelyezni őt. Ha a kinti elhelyezés nem megoldható, vásárolj kutyapelenkát. Így nem kell a hasmenés nyomait takarítanod.

Ha a kutyád a méretéhez képest nagy mennyiségű étolajat fogyasztott el, akkor nehéz idők jönnek. Hányni kezdhet, és súlyos esetben hasnyálmirigy-gyulladás alakulhat ki nála. Ez nagyon kemény dolog. A jó hír az, hogy a hányás során az olaj kiürül a szervezetéből. Ezért, ha sokat evett belőle és még nem hányt, hidrogén-peroxid (Hyperol tabletta) beadásával meg kell hánytatni - 5 ml szükséges 4,5 testtömeg kilogrammonként. Ha ez nem használ, vagy a kutya állapota nem javul, állatorvoshoz kell fordulni.

Ha sikeresen előidézted a hányást, a kutyus szervezete, egy beteg emberéhez hasonlóan, nagyon megviselt állapotban lesz.  Biztosíts számára sok elektrolitot és folyadékot, hogy megerősödjön. Szegény kölyöknek minden támogatásra szüksége lesz.

Mérgező a étolaj a kutyák számára?

Bár az étolaj nem feltétlenül mérgező a kutyák számára, kijelenthetjük, hogy a fogyasztása biztosan nem egészséges. A kutyáknak egészséges olajokra van szükségük a megfelelő egészségi állapot, a fényes szőrzet és más pozitív állapotok fenntartásához. A étolaj azonban rossz minőségű olaj, amely nem megfelelő a kutyák számára.

Ha a kutyus túl sokat fogyaszt belőle, hasnyálmirigy-gyulladás és elhízás alakulhat ki nála és ez hosszú távon súlyos szövődményekkel járhat.

Szóval, ha a kutyád több liternyi olajat falt fel, vagy a serpenyőben maradt zsiradékból lakmározott, tartsd őt szemmel. Ha súlyos hasmenés vagy hányás jelentkezik nála, vidd el az állatorvoshoz! Ahogyan a mondás is tartja, jobb félni, mint megijedni!

Van különbség a friss és a használt étolaj fogyasztása között?

Az olaj forrása közben számos kémiai reakció zajlik, többek között oxidáció, hidrolízis és polimerizáció.

Mindezek elősegítik az olaj bomlását, mely végül rendkívül egészségtelenné teszi azt mind az emberek, mind a kutyák számára. Bár a friss étolaj sem tesz jót a kutyáknak, a használt változathoz képest kevesebb káros anyagot tartalmaz.

A használt étolaj a benne elkészített étel maradványait is tartalmazza. Mindannyian tudjuk, hogy az emberi  fogyasztásra szánt étel nem mindig megfelelő a kutyák számára, szóval a káros hatás attól is függ, milyen ételt készítettél az olajban. Ha olyan ételt főztél benne, amely biztonságos a kutyák számára, a kutyusnak valószínűleg nem lesz baja.

Napraforgóolaj, olívaolaj, egyéb növényi olaj. Mi a különbség? Van egyáltalán?
Napraforgóolaj, olívaolaj, egyéb növényi olaj. Mi a különbség? Van egyáltalán?

Ha azonban olyan ételeket főztél, amelyeket a kutyáknak nem szabad fogyasztaniuk (például fokhagymát), az káros lehet a kutyára nézve. Különösen, ha rendszeresen fogyaszt használt olajat. Rövidtávon a főzőzsiradék fogyasztás hatására súlyosbodhat a kutya hasmenése.

Szóval, ha a kutyus még a mosogatás előtt hozzáfért a serpenyő tartalmához, tartsd szemmel, és ha bármilyen problémát észlelsz, vidd el őt az állatorvoshoz.

Napraforgóolaj, olívaolaj, egyéb növényi olaj. Mi a különbség?

A napraforgóolaj préselt napraforgómagból, az olívaolaj pedig préselt olajbogyóból készül. Mindkettő egyetlen összetevőből áll, így kizárólag a feldolgozás (vagy annak hiánya) befolyásolja a termék minőségét.

A kevert olaj már más tészta. Az ilyen olajok tulajdonképpen repce-, kukorica-, szója-, pálma-, sáfrány- és napraforgóolajok keverékei. Ez azért elég sok!

Figyelned kell tehát a feldolgozás típusára, valamint az összetevők listájára is. Egyes gyártók nagy figyelmet fordítanak a kiváló minőségű termék előállítására. Mások viszont igyekeznek minimalizálni a termelési költségeket, ezért a lehető legolcsóbb anyagokat használják fel.

Az étolajat feldolgozzák és finomítják, melynek során az aromákat és tápanyagokat eltávolítják belőle. Ez egy igazán drasztikus eljárás. Nem csoda, hogy gyakran ez a legolcsóbb elérhető változat.

Tegyük fel, hogy az extra szűz olívaolajat választod (olyan olívaolajat, amelyet nem dolgoztak fel túlzott mértékben, és amely tiszta marad). Ebben az esetben rengeteg egyszeresen telítetlen zsírsavhoz jutsz hozzá, amelyek rendkívül egészségesek, valamint a termék többféle vitamint is tartalmaz.

A napraforgóolaj E-vitaminban gazdag, ami jót tesz a kutyus bőrének. Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz – amelyek általánosságban véve szintén pozitív hatással rendelkeznek.

Használhatok étolajat a kutyám vedlésének megszüntetésére?

Egyes étolajok, például a napraforgóolaj, linolsavat (LA) tartalmaznak, azt a hasznos anyagot, amely segít megőrizni a kutyus bőrének és szőrzetének egészségét.  Az egészséges bőr és szőrzet kevesebb vedléssel jár együtt. Ne feledd, hogy azt mondjuk, hogy „kevesebb vedlés", nem pedig azt, hogy „nincs vedlés".

A legtöbb kutya évente legalább kétszer vedlik. Tulajdonképpen két bundájuk van, egy téli és egy nyári. Mi emberek télen vastag ruhákat viselünk, hogy ne fázzunk. A kutyusodnak nincsenek ruhái, kénytelen beérni a bundájával. Ezért szépen megnöveszti, hogy a téli hónapokban is kellemes melegben lehessen. Aztán eljön a nyár és kezd nagyon meleg lenni. Te felveheted a hűvös nyári ruhákat és így átvészeled a hőséget.  A kutya ezt nem teheti meg, ezért leveti a vastag téli bundát, és egy vékonyabb, könnyebb nyári bundát növeszt. És így tovább. Logikus, ugye?

Nos, ha a kutya szőre és bőre nem egészséges, akkor valószínűleg a vedlési időszakon kívül is rengeteg szőrszálat veszít. A beteg ember hajhullásához hasonlóan szőrös kis barátunk szőre is hullani kezd, ha nem egészséges. A száraz bőr szintén vedléshez vezet (gondoljunk csak a korpára az emberek esetében). Ha tehát jó minőségű étolajat iktatsz be a kutyus étrendjébe, egészséges lesz a bőre és a szőrzete is.  Így minimálisra csökken a vedlés, és a bundája a lehető legjobban fog kinézni.

A kutyád számára a legjobb a kukorica- és a halolaj. De vigyázz! Figyelj a mennyiségre!
A kutyád számára a legjobb a kukorica- és a halolaj. De vigyázz! Figyelj a mennyiségre!

Az olívaolaj fényessé teszi a kutyám szőrét?

Az olívaolaj sok egészséges zsírt tartalmaz. Tudod, egyszeresen telítetlen zsírokat, Omega 3, Omega 6 zsírsavakat és E-vitamint. Ezek mindegyike nélkülözhetetlen a kutyus bőrének és szőrzetének egészségéhez. Ezek a finomságok lényegében belülről kifelé hidratálják a kutya bőrét, és egészségesen tartják a szőrtüszőket. Az egészséges szőrtüszők megakadályozzák a szőr kihullását, így az egészséges és fényes marad. Ez igazán jól hangzik!

Milyen olajok egészségesek a kutyák számára?

Mi emberek odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, különösen, ha zsírokról és olajokról van szó. Ennek oka a magas koleszterinszint és a szívproblémák kialakulásának kockázata.  A kutyák azonban nem aggódnak az ilyen dolgok miatt, így nem szükséges méregdrága kókuszolajat, lenmagolajat és sáfránymagolajat adnunk az ételükhöz. Sőt, lehet, hogy az olajok kevesebb hasznos anyagot biztosítanak számukra, mint gondolnánk. Ennek oka a következő:

A növényi alapú olajok vagy nem differenciált, vagy előformázott Omega zsírsavakat (Omega 3 és Omega 6) tartalmaznak. A nem differenciált Omega zsírsavak a szervezetünkben linolsavvá és alfa-linolsavvá alakulnak át. Az emberi szervezet nagyszerűen elvégzi ezt az átalakítást, de szőrös gyermekeink már sokkal nehezebben boldogulnak vele.  A kutyák esetében az átalakított, nem differenciált zsírok mennyisége függ a kutya fajtájától, korától, aktivitási szintjétől, általános egészségi állapotától és egy sor más tényezőtől. Ezért jobb, ha inkább csak előformázott Omega zsírsavakat adunk nekik. Így te is pontosan tudod, hogy mennyire tesz jót a kutyusodnak, és biztos lehetsz benne, hogy az étrendje kiegyensúlyozott és egészséges.

Tehát akkor mely olajok a legjobbak? Egy szó a válasz: a kukoricaolaj. Ez a típus tartalmazza a legnagyobb koncentrációban az előformázott linolsavat. Aztán ott van a repceolaj és a szójaolaj, amelyek az előformázott alfa-linolénsav és a linolsav legjobb kombinációját tartalmazzák. Az ilyen típusú olajok alkalmazásával biztosíthatjuk, hogy szőrös gyermekünk minden hasznos tápanyagot megkapjon anélkül, hogy túlzott mennyiségű zsírral terhelnénk a szervezetét. Az egészséges zsírok másik kiváló forrása a kutyus számára a halolaj, amely DHA-t és EPA-t tartalmaz, további kedvező hatású tápanyagokat, a kölyökkutyádnak szükséges linolsavakkal együtt. 

Záró gondolatok

A kutyáknak egészséges olajok fogyasztására van szükségük a bőr és szőrzet egészségének megőrzéséhez. Azonban mint említettünk, nem minden olaj egyforma. Jobb, ha egy kevés kukoricaolajat, repceolajat vagy szójaolajat adsz a kutyusodnak, mintha előkapnád a drága kókuszolajat. Ezek az olajok több olyan előformázott anyagot tartalmaznak, amire kutyádnak szüksége van. 

Ne feledd azonban, hogy az ilyen olajok fogyasztása csak mértékkel javasolt. Ha a kutyusod literszámra nyalogatja az olajat a pultról, vagy rendszeresen lakmározik a serpenyőben maradt zsiradékból, az súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.
Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább