Falkavezér nevelési stílus

Bizonyára hallottál már a falkaelméletről. Népszerű képzési forma aminek lényege, hogy te legyél a domináns, az „alfa”, a falka vezére.

A falkaelmélet szerint a kutya kölyökkorától fogva állandó küzdelemben áll veled a vezetői posztért, ezért engedelmességre kell tanítanod.

Mára már kiderült, hogy a falkavezér nevelési stílus arra készteti a kutyatulajdonosok ezreit, hogy rosszul bánjanak az amúgy számukra értékes kutyáikkal. 

Mit mondanak a kutatók?

Ez az alfa mítosz egy kutatók általi megfigyelésen alapszik, amiben a farkasok falkán belüli viselkedését tanulmányozták. Azt vették észre, hogy a falkának van egy vezetője, aki tekintélyével kiköveteli magának a zsákmányt, elsőként párzik és minden igényét szabadon kielégítheti. A falka többi tagja pedig elfogadja az alárendeltséget.

Valóban érvényes az otthonunkban élő kutyákra az, ami az ősi farkasfalkák sajátja volt?
Valóban érvényes az otthonunkban élő kutyákra az, ami az ősi farkasfalkák sajátja volt?

Két fő probléma is van ezzel az elmélettel. Egyrészt, a vadon élő farkasok nem feltétlenül így élnek, sokkalinkább fontos számukra a teljes falka túlélése. Másrészt a kutyák nem farkasok. A kutya, mint faj régóta társa az embernek, ebből adódóan eltérő igényeik is vannak, mint őseiknek. 

Ki a főnök otthon? 

Lehet neked is feltűnt már, hogyha több kutya van otthon, akkor az egyik dominánsabbá válik a többiekkel szemben: több játékot és figyelmet követel magának. Ám a legtöbb ilyenfajta domináns viselkedés nem azért van, mert az egyik kutya erővel rákényszeríti a másikat engedelmességre. Egyes kutyák képesek türelmesebbek lenni, mint társaik. Van olyan, aki békésen kivárja a sorát az etetésnél, más tevékenységben viszont elsőbbséget követel magának. Mondjuk a sétáltatás alatt ő akarja vezetni a csapatot, ezért mindig legelől megy. 

Amikor a kutyák már agresszívan követelik ezeket a dolgokat maguknak, akkor az nem csak a dominancia megnyilvánulása lehet. Sokkal inkább a szorongás és bizonytalanság jele, amely féltékenységből is fakadhat.

Az agresszív viselkedés kiváltó okai

A falkavezér elmélet problémás a kutya és az ember kapcsolatának szempontjából. Tévesen azt sugallja, hogy erőszakosnak kell lenned ahhoz, hogy a kutyádat engedelmességre neveld. Így lehet, hogy az amúgy szófogadó kutyád szorongóvá válik, és félni kezd a következményektől. Ez a fajta nevelési módszer tehát arra késztetheti a kutyát, hogy dominánsabban lépjen fel veled szemben, pedig a helytelen viselkedés mögött szorongás és sebezhetőség áll. Az a kutya, aki viszont bízik a gazdájában, sokkal engedelmesebb.

A kutyák közötti agresszív viselkedésnek több oka is lehet, amelyből csak egy a dominanciaharc.
A kutyák közötti agresszív viselkedésnek több oka is lehet, amelyből csak egy a dominanciaharc.

Tanuld meg a kutya testbeszédét olvasni!

Tehát ha azon tűnődsz, melyik nevelési technikát alkalmazd akkor ezt ne válaszd! Sok oktató modernebb hozzáállással azt tanítja, hogy először inkább próbáld meg megérteni a kutyádat. A kutya testbeszédének és jelzéseinek felismerése elengedhetetlen a jó kommunikációhoz. Koncentrálj arra, hogy ezeket jól értelmezd és jól tudj rájuk reagálni.

Figyeld kutyát testbeszédét és pozitív módon neveld: jutalmazd, ha jót tesz és vond meg tőle a dícséretet, ha rosszaságot csinál.
Figyeld kutyát testbeszédét és pozitív módon neveld: jutalmazd, ha jót tesz és vond meg tőle a dícséretet, ha rosszaságot csinál.

A jó kapcsolat alapja a pozitív visszajelzés

Fontos a pozitív megerősítés, dícséret. Ha egy kutya megfelelően teljesít, jutalmat érdemel. Ha nem, akkor addig nem kapja meg a jutalmat, amíg a kívánt viselkedést meg nem valósítja. Ez a képzési módszer bizalmat, jó kapcsolatot és kommunikációt teremt ember és kutya között már kölyökkorban is. 

Te milyen képzési módszert használsz a kutyád nevelésénél? Mit gondolsz a dominanciaelméletről?  Kommentben osszd meg velem a véleményedet! 


Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább