A legtöbb kutyatulajdonos hamar hozzászokik az alkalmankénti kutyák okozta zajokhoz. Például, ha a kedvence az éjszaka közepén vakarni kezdi a fülét. Azonban a lábharapgálás sokkal ritkább és sokkal nehezebben észrevehető jelenség. Noha a fej és a nyak, illetve a fül vakarása teljesen normális és természetes dolog, de mit kezdjen a gondos gazdi azzal, ha a kutyája a saját lábát harapdálja? 

Csupán furcsa szokás vagy annál több?

Sokan úgy vélik, hogy a gyakori harapgálás is csak egy ártalmatlan viselkedés, pont, mint a farokkergetés. Sajnálatos módon a rágcsálás mögött komolyabb egészségügyi probléma is húzódhat, ezért semmiképp ne hagyd figyelmen kívül, ha ilyet tapasztalsz! 

A kutya természetesen módon vakarózik, ahogy mi is. De bizony ennek is vannak kóros változatai, ahogy nálunk, embereknél is.
A kutya természetesen módon vakarózik, ahogy mi is. De bizony ennek is vannak kóros változatai, ahogy nálunk, embereknél is.

A viselkedés forrása

Bár teljesen normális, ha a kutyák időről időre harapdálják a végtagjaikat, - hisz ezzel enyhítik a viszketést - ám ez a jelenség könnyen ártalmassá is válhat!

Először is figyeld meg őt rágás közben! Ha azt látod, hogy gyanúsan nagy figyelmet fordít egy bizonyos testrészére, - például a lábának egy adott pontjára - akkor igyekezz megtudni, mi válthatja ki nála ezt a fajta viselkedést. A pontos diagnózist viszont hagyd az állatorvosra! 

Száraz a bőre?

Ha a kutyusod a téli időszakban kezdi el gyakran harapgálni magát, akkor valószínűleg a száraz bőre váltja ki ezt a rossz szokást.

A hideg, száraz időjárás gyakran bőrirritációt, pelyhesedést és korpásodást okoz a kutyáknál. Érdemes ilyenkor gyakrabban kefélni a bundáját, mert ezzel ösztönözhető a bőr faggyútermelése. Továbbá ebben az esetben is ki lehet kérni az állatorvos tanácsát, hisz egy kisebb változtatás az étrendjében már sok változást hozhat. 

Érdemes gyakran kefélni a kutyád bundáját, mert a bőr természetes faggyútermelését fokozza, ami védelmet nyújt számára és enyhíti a bőr szárasságát.
Érdemes gyakran kefélni a kutyád bundáját, mert a bőr természetes faggyútermelését fokozza, ami védelmet nyújt számára és enyhíti a bőr szárasságát.

Az ősi ellenségek: bolhák és kullancsok

Egy másik általános kiváltó ok a harapgálásra, a kullancs vagy bolha jelenléte. A meglétük inkább a melegebb évszakokban gyakori, de lényegében már bármikor megjelenhetnek.

A bolhák és más rovarok csípését nehezebb időben észrevenni, de ajánlatos a séták után elvégezned egy ellenőrzést a kutyádon.

Ha élősködőt találtál rajta, akkor minél hamarabb távolítsd el és kezeld a felületet. Kövesd figyelemmel az érintett területet, hisz később is begyulladhat és fokozhatja a rágcsálási ingert.

Allergia

Az allergia egy újabb gyakori és lehetséges ok a túlzott vakarásra, harapgálásra. Néhány kutya genetikailag hajlamos az allergiára, de előfordul az is, hogy egy őt érő környezeti hatás váltja ki ezt a tünetet. A kutyák allergiája körülbelül 10%-a kapcsolódik valamilyen élelmiszerhez, ezért nem árt megnézni evett-e valamit esetleg a szemetesből vagy bármi olyat, ami eltér a szokásos étrendjétől.

A leggyakrabban allergiát kiváltó anyagok - akár élelem akár fizikai formában kerül a kutyánkhoz: a búzafélék, a tejtermékek, pollen vagy penészgomba származékok. Ezeket érdemes elkerülni, de a biztosabb eredményért továbbra is az állatorvoshoz kell fordulni! 

Mi számít még normálisnak?

Ha a láb- és farokharapgálás csak időszakos, ne aggódj miatta! Felesleges leszidni érte vagy mániákusan megfigyelni őt, hisz ez az egyetlen ösztönös módszere arra, hogy enyhítse a viszketését. Még akkor se, ha a láncos, csörgő nyakörve miatt hamarabb felfigyelsz rá, hisz ez csak téged zavar.

Tehát ha csak ritkán fordul elő a kutyádnál, hogy harapja vagy vakarja magát akkor hagyd neki, erre szüksége van. Mindannyian ismerjük a viszketés kellemetlen érzését. 

Hogyan reagáljunk a jelenségre?

Ha azonban a harapgálása rögeszméssé válik, akkor meg kell akadályoznod őt ebben! Nyílván ezt csak a kiváltó ok megfelelő diagnosztizálásával és kezelésével lehet igazán megoldani. Ne feledd, ha a kutyád túlzottan harapja a lábát vagy a farkát az azért van, mert fáj neki és a harapgálással csak mégrosszabb állapotot idézhet elő. 

Vidd el orvoshoz!

Tehát amint észreveszed a szokatlan viselkedést, keresd fel az állatorvosotokat és végeztess el néhány tesztet, amik által kideríthető a probléma oka. Miután a kutyád orvosa kizárta a rovarcsípés vagy bőrszárazság általi fertőzést, kérj vérvizsgálatot is a négylábú cimborád érdekében. A kivizsgálás és kezelés alatt célszerű megakadályozni őt abban, hogy folytassa a rágást és a vakarózást. 

Ne várj vele túl sokat! Ha úgy látod, hogy nem enyhül a dolog, akkor vidd el állatorvoshoz!
Ne várj vele túl sokat! Ha úgy látod, hogy nem enyhül a dolog, akkor vidd el állatorvoshoz!

Tereld el a figyelmét!

Ezt elérheted azzal, ha kizökkented egy kis játékkal vagy simogatással. Ilyenkor kulcsfontosságú szerepe van a türelmednek. Mivel a kutya nem érti, hogy miért gátolod őt egy olyan tevékenységben, amitől szerinte érezné magát. Ne kiabálj vele, ha harapgálja a lábát! Helyette inkább játssz a kutyusoddal kötélhúzósat és kövesd az állatorvos utasításait a kezeléssel kapcsolatban. 

Egyéb megoldások

Lehetséges az is, hogy a harapgálást nem csípés vagy allergia idézi elő, hanem szorongásra vagy lelki fájdalom. Ilyen kiváltó körülmény lehet az, amikor előkerül a porszívó a szekrényből, vagy ha hazatérsz a munkádból és ő megtámadja a kedvenc plüssét.

Egyes kutyák megharapják magukat vagy más tárgyakat, hogy leküzdjék a zajok okozta szorongásukat vagy a gazdájuk távolléte okozta magány rossz érzését, de unalom ellen is ehhez az eszközhöz nyúlnak.

Egyiket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ebben az esetben is érdemes állatorvoshoz vagy kutyasuliba menni vele. 

Helyzettől függően egyébként egy másik kutyasampon vagy még több testmozgás is enyhítő, gyógyító hatással lehet a megszállottságára!

Ügyelj tehát arra, hogy minél több időt tölts vele és mindennap biztosítsd számára a testmozgást. 

Tehát számos különféle oka lehet - mind fizikai, mind egészségügyi de akár pszichológiai is - a rendszeres és frusztráló harapgálásnak. Légy türelmes, figyeld őt és a körülményeket, fordulj szakemberhez segítségért mert a támogatásukkal hamarabb fogja jól érezni magát a négylabú haverod és te is! 
Forrás:
Forrás:
Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább