A kutyák ehetnek mézet, és sokuk nagyon is szereti ezt az édes finomságot. De nem csak ehetik, hanem kifejezetten jótékony hatása van a kedvencünk szervezetére, nem csak a gazdiéra. Természetesen ezesetben is fontos a mértéktartás, hiszen az emberi szervezethez hasonlóan a kutya egészségére is ártalmas lehet a nagy mennyiségű cukor.

Mik az előnyei, ha mézet adunk a kutyusunknak?

Számos előnye van annak, ha a kutya étrendjében szerepel a méz. Nem csak energikussá teszi, hanem számos betegséget lehet vele megelőzni, vagy kezelni. 

A méz természetes, biztonságos, tele hasznos és egészséges alkotóelemekkel, amelyek táplálják kedvencedet.
A méz természetes, biztonságos, tele hasznos és egészséges alkotóelemekkel, amelyek táplálják kedvencedet.

Antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságok: Az amerikai, Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ vizsgálatai szerint a méz rendkívül hatékony a fertőtlenítésben. A kutatók néhány olyan esetet is regisztráltak, amelyben a méz hatékonyabb megoldásnak bizonyult, mint az antibiotikumos kezelések.

A méz az antibakteriális tulajdonságai miatt kiváló sebek kezelésére. Továbbá a folyóssága miatt valóságos védőpajzsot képez az eleven sérülések esetén a kívülről jövő bakteriális fertőzésekkel szemben. Hovatovább még a szövet újraképződését is fokozza, gyorsítja. 

De még mielőtt a gyakorlatban is használnád ezt a praktikák, nem árt, ha kitisztítod a felsértett bőrfelületet és eltávolítod az idegen anyagokat.

Csökkenti az allergia tüneteit: Ha mézet szeretnél használni az allergia kezelésére, akkor mindenképpen helyi termelőtől szerezd be azt. A méz úgy hat, mint egy allergia bomba: egy hatalmas adag pollenkoncentrátumot kap a kutya szervezete, méghozzá a helyi növényekből. Idővel a kutyus szervezete hozzászokik ezekhez az allergénekhez, mellyel megelőzhetőek a későbbi rohamok.

Nagyon kicsi adagokkal kezd a kúrát és szépen lassan emeld az adagokat, a kutyád súlyától függően.

A méz irritációcsökkentő hatással bír kennel köhögéssel küzdő kutyáknál.
A méz irritációcsökkentő hatással bír kennel köhögéssel küzdő kutyáknál.

Köhögés, tüsszögés és egyéb felsőlégúti problémak: A méz enyhíti a torokfájdalmat. Finom bevonatot képez a torokban, és hatékonyan fejti ki a fertőtlenítő hatását. Ha a kutya kennel köhögéssel, vagy egyéb felsőlégúti megbetegedéssel küzd, akkor a szintén alkalmazható, hisz irritációcsökkentő hatással bír.

Ajánlott napi rendszerességgel adni a kutyusnak, már az első jelek láttán, elkerülve a komolyabb fertőzéseket. 

Gyomorfájdalmak és hasmenés esetén: A mézfogyasztás gyomorrontás esetén jótékony hatással bír kutyáknál és embereknél egyaránt. Bélműködési zavarok tüneteit is nagy hatékonysággal szűnteti meg.

Fontos megjegyezni, hogy ha a kutyusod gyomorpanasza súlyos, folyamatos és nem szűnik meg rövid időn belül, akkor mindenképp forduljatok állatorvoshoz.

Általános tudnivalók: A méz napi szintű használata elősegíti a kedvenced egészségét és támogatja az immunrendszerét. A méz gazdag vitaminokban, mint például: B vitamin, C vitamin vagy K vitamin, niacin és riboflavin. Olyan ásványokat is tartalmaz, mint kálcium, megnézium, mangán, foszor, réz, vas és cink. Illetve olyan antioxidánsok is megtalálhatóak benne, amely segítségével csökkenthető a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Mennyi mézet adhatok a kutyámnak?

Mint minden táplálék és egyéb szükséglet mennyisége a kutyád méretétől függ. De ha úgy gondolod, hogy az alább leírtakkal szemben te más dózist látnál jónak, akkor mindenképp kérj tanácsot az állatorvosodtól.

 • Nagy testű kutyák – 1 evőkanál/nap
 • Közepes testű kutyák – 2 teáskanál/nap
 • Kis testű kutyák – 1 teáskanál/nap

Ahogy már előzőleg írtuk: fontos, hogy ha allergiaelleni szerként használod, akkor kezdd még kisebb adagokban és fokozatosan jussatok el a fent leírt napi adagokhoz.

Egyébként pedig, ha a kutyádnak nem tetszik a méz íze, akkor próbáld a kedvenc nasijával együtt adni neki. Ez gyakran segít.

Vannak veszélyek abban, ha mézet adok a kutyusomnak?

Van néhány veszély, amire oda kell figyelni, ha mézet adunk a kutyának. Vannak olyan kutyák, amelyeknél a mézfogyasztás inkább több hátránnyal jár, mint előnnyel.

A kutyakölyköknek egy éves koruk előtt nem szabad mézet adni.
A kutyakölyköknek egy éves koruk előtt nem szabad mézet adni.

 • Elhízottság – a nagymennyiségű cukortartalom nem lesz jótékony hatással a kutyádra. Neki inkább fogyni kellene, mert az elhízásnak súlyos szövődményei lehetnek.
 • Cukorbetegség – a méz valójában extrém módon koncentrált cukor, amely szörnyű hatással lehet egy cukorbeteg kutyára. Rohamot is okozhat egy ilyen cukorsokk.
 • Kölyök – a kutyakölyköknek egy éves koruk előtt nem szabad mézet adni. A szervezetük még nem fejlődött ki teljesen és azok a természetes baktériumok, amelyek a mézben vannak, nagyon megterhelhetik a gyomrukat.
 • Méhcsípés allergia – vannak kutyák, amelyek allergiások a méhcsípésre. Ezek az állatok mindenképpen kerüljék a mézfogyasztást, mert ugyanolyan allergiás rohamot okozhat számukra, mint a csípés.
 • Rossz szájhigiénia – a cukor ugyanolyan hatással van a kutyák fogazatára, mint a miénkre. Olyan kutyus esetén, amelyiknek szuvas fogai vannak, a méz hatására drasztikus módon tovább romolhat a fogai állapota.

Milyen formában adhatjuk kedvencünknek a mézet?

A kutyák többsége nagyon szereti a méz ízét. Ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat, de nézzük néhány módszert, hogy hogyan tehetjük hatékonyabbá az adagolást:

 • házikészítésű fagyasztott édességek, amelyek a nyári napok kedvencei lehetnek
 • feltétként – egy kis plusz méz könnyen feldobhatja számukra a megszokott ételeket
 • kanálból – ideális akkor, ha éppen nincs túl jól kedvencünk
 • nasira kenve, vagy mártva
 • a mézes-gyömbéres házi keksz kiváló lehet érzékenygyomrú kutyusoknak

A méz az egyik legjobb természetes gyógyszer, amelyet alkalmazhatsz sebesülések, gyomor, vagy felső légúti panaszok esetén is. Ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokal.

Amennyiben a kutyusod idősebb, mint egy éves, akkor nyugodtan adhatsz neki mézet. A méz természetes, biztonságos, tele hasznos, egészséges alkotóelemekkel, amelyek táplálják kedvencedet.Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább