Ha nemrégiben fogadtál be te is egy kölyökkutyát, akkor bizonyára tudod már milyen nehéz szobatisztaságra nevelni őt. 

Amíg az idősebb kutyák szobatisztaságra szokatásához sokkal több időre és türelemre van szükség, addig egy 3-6 hónapos kölyökkutya esetében mindez akár 7 nap alatt sikerülhet.

A legbiztosabb eredményért pontosan kövesd az alábbi 6 lépéses ütemtervet, és ha teheted maradj otthon a kölyökkel pár napot.

A szobatisztaság eléréséhez tényleg elég csak 7 nap?

Előre szólok: miután letelt az első hét törekedj arra, hogy amennyire csak lehet a következő héten is ugyanaz maradjon a menetrend.

Főleg a kijárásokat és az etetést igyekezz ugyan abban az időben megadni neki. Ha türelmes vagy vele és következetes az ütemtervben, akkor igen, hét nap is elég ahhoz, hogy megtanulja! 

Ha a kutyusod kint végzi el a dolgát, akkor dícsérd őt szóval és játékkal.
Ha a kutyusod kint végzi el a dolgát, akkor dícsérd őt szóval és játékkal.

Jutalmazás nélkül nincs eredmény!

A dicséret és büntetés nélkülönözhetetlen részei a gyors szobatisztaságra nevelésnek. Mivel azonban a kölyökkutya memóriatartománya nagyon rövid, ezért azonnal kell jutalmazni vagy fegyelmezni, hisz csak így tudja megfelelően összepárosítani a cselekvését a következménnyel. 

Amikor tehát a kutyád kint végzi el a dolgát, jól érzékelhető módon, szóbeli dicsérettel jutalmazd. Ha viszont bent végzi el, egyértelmű, szóbeli szidásban részesítsd. 

Szobatisztaságra nevelés 6 lépésben*

*Az alábbi ütemterv időpontjai útmutatóként szolgálnak! Törekedj úgy bevezetni az új szokásokat, hogy az számodra hosszútávon is teljesíthető legyen!

Első lépés

Kezdj azzal minden napot, hogy reggel ébredés után - mondjuk 7 órakor -  egyből leviszed a kutyádat, hogy elvégezhesse a dolgát.

Várj rá amíg szükséges, aztán menjetek vissza a házba és közös játék következzen. A játékidő alatt a kölyökkutya szabadon lehet, magára is hagyhatod de ha teheted fordíts rá minél több figyelmet. 

Második lépés

A játék után - körülbeül 8 órakor - etesd és itasd meg őt.

Tartsd a kutyádat szemmel miután eszik, mert a legtöbb kölyök közvetlenül az étkezés után érez késztetést arra, hogy elvégezze a dolgát. Ha erre utaló jeleket tapasztalsz - például sokat szimatol vagy a ház rejtett területeire sétál - vedd fel őt és azonnal menj ki a vele a szabadba.

Ha lehetséges, várj vele kint egy fél órát, hogy biztosan ürítsen. 

A kölykök étkezés után automatikusan üríteni szeretnének. Ha sokat szimatol, akkor érdemes kimenni vele a szabadba.
A kölykök étkezés után automatikusan üríteni szeretnének. Ha sokat szimatol, akkor érdemes kimenni vele a szabadba.

Harmadik lépés

Miután végzett és visszatértetek hagyd, hogy a kutya szabadon játsszon egy kicsit. Persze ilyenkor is az a legjobb ha készülődés közben figyelemmel tudod kísérni őt.

Ha a nevelést meg kell szakítani egy időre a munkád vagy más miatt, helyezd őt a kenelbe.

Ne felejts el mellé játékokat, rágcsálnivalót tenni, hogy szórakoztathassa magát, azonban vizet és ételt ne tegyél be neki. 

Negyedik lépés

Dél körül engedd szabadon a kutyát és adj neki enni és innivalót. Ha a munkából nincs lehetőséged elszabadulni egy kis időre, akkor kérj meg egy barátot vagy szomszédot, aki a segítségedre tud lenni ebben a pár napban. Vidd le a kutyát és ha lehetséges adj neki fél órát arra, hogy biztosan elvégezze a dolgát.

Ha vissza kell tenned a kutyát a kenelbe, előtte mindenképpen szánj rá legalább egy 30 percet és játssz vele!

Ötödik lépés

Aznap harmadjára és egyben utoljára etesd meg a kutyádat 18 óra körül, majd vidd ki őt a szabadba. Ez az idő a legtökéletesebb arra, hogy elvidd egy kis sétára, vagy játsszatok kint, mert így felfedezheti a világot veled és nyugodtan elengedheti magát, ha ingere van.

Legyetek együtt felszabadultan, amennyit csak tudtok! Hazatérve pedig biztosíts számára elegendő vizet!  

Balesetek előfordulnak, de lefekvés előtti kinti séta és játék segíthet szárazon megúszni az éjszakát.
Balesetek előfordulnak, de lefekvés előtti kinti séta és játék segíthet szárazon megúszni az éjszakát.

Hatodik lépés

Este 8 órakor, aznap utoljára itasd meg őt.

Az utolsó itatás után 30 perccel egy utolsó kint töltött, legalább 30 perc követezzen, ahol ismét szabadon elvégezheti a dolgát és egy kicsit játszhattok is együtt.

Lefekvés előtt, ha igényel még egy kis játékot, akkor add meg neki, de lefekvéskor az éjszakát a keneljében töltse a balesetek elkerülése érdekében!

A feladat addig tűnik nehéznek, amíg el nem kezditek azt megoldani! A cél, hogy kialakítsátok a saját ütemterveteket a boldog, közös élethez! 

Ha esetleg menhelyről, vagy más családból fogadtátok be a kutyust, akkor ajánlom az egyik cikkünket, amely a befogadott kutyus első 30 napjára ad útmutatót.


Száraz Kata, kutyaoktató mond el még néhány részletet a szobatisztaságra való nevelésről:

Neked milyen tapasztalatod van a szobatisztaságra szoktatással kapcsolatban? Melyik módszer vált be és melyik nem? Oszd meg velem! 

Ha még nem olvastad, akkor nézd meg az Így neveld szobatisztaságra a kutyusod című írásunkat, vagy kattints a felnőtt kutyus szobatisztaságra neveléséről szóló cikkünkre.Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább