Valószínűleg te is megfigyelted már, hogy este, amikor eljön a lefekvés ideje, a kutyád a fekhelye irányába indul. Ennek az az oka, hogy a kutyák nagyon ragaszkodnak a napi rutinjukhoz. Ebből következik, hogy a sétáltatási, etetési, játék és lefekvési rutin bármilyen megváltoztatása megzavarhatja a kutyák viselkedését. A megszokottakhoz képest már egy apró változás is elegendő ahhoz, hogy a kedvenced nyugtalanná váljon.

Az utazás, az otthonról való távozás, vagy az ismeretlen vendégek fogadása nagymértékben megzavarhatja a kutyád napi rutinját. A viharok, bulik és egyéb nagy zajjal járó események szintén hatással lehetnek rá. A stressz és a szorongás a nap folyamán felgyülemlik, és ez éjszaka érheti el a tetőpontját. Éppen akkor, amikor arra próbálod rávenni a kutyádat, hogy aludjon. 

A nyugtalanság jelei kutyáknál

Számos árulkodó jele lehet annak, hogy a szorongás hatással van a kutyádra. Alaposan meg kell figyelned kedvencedet ahhoz, hogy észrevedd ezeket a viselkedésbeli változásokat, mivel a kutyusod nem tudja egyértelműen kimutatni a stressz vagy a nyugtalanság érzését. 

A kutyák szorongása fokozatosan egyre jobban felerősödhet, ezért fontos, hogy már csírájában elfojthassuk, a kutya megnyugodjon és könnyen el tudjon aludni. 

Ha a nyugtalanság alábbi jelei közül bármelyiket is tapasztalod a kutyusodnál, feltétlen kérd ki az állatorvosod véleményét: 
 • Nem megfelelő vagy túlzott vizelés
 • Önkárosítás
 • Túlzott nyalogatás vagy rágás
 • Negatív testbeszéd jelei, például remegés
 • Túlzott ugatás vagy vonyítás
 • Menekülés, szökés vagy rejtőzködés
 • Étvágytalanság
 • Általános ingerlékenység
 • A kutya nehezen nyugszik meg, főleg éjszaka
 • Álmatlanság – a kutya nem tud aludni

A kutyák egészsége és a szorongás

Nem csak a rutin megváltozása miatt kialakuló éjszakai nyugtalanság hozható összefüggésbe a kutya egészségi állapotával. Ha a kutyád éjszakánként szorongani kezd, az valamilyen alapbetegség miatt is lehet. 

Ahogyan a kutya idősödik, kialakulhat nála például kutya demencia, a CDS, vagy más néven a kognitív diszfunkciós szindróma. A CDS okozta zavartság és tájékozódási zavarok miatt a kutyád éjszaka különösen nyugtalanná válhat. 

Egyéb betegségek is negatív hatással lehetnek a kutyák egészségi állapotára. Az ízületi vagy strukturális betegségek is számos kellemetlenséget okozhatnak, ezért az ilyen betegségekben szenvedő állatok nehezen tudnak megnyugodni, amitől stresszessé válhatnak. 

A látás vagy hallás hanyatlása miatt is szorongani kezdhet a kutya éjszakánként, és a zajfóbia is fokozódhat, amikor sötét van és a látási viszonyok korlátozottak. 

Mivel a szorongás hátterében valamilyen alapbetegség is állhat, nagyon fontos, hogy vidd el kedvencedet az állatorvoshoz! Ha a kutyának nincs alapbetegsége, az állatorvos beutalhatja őt egy állatviselkedés-szakértőhöz. Ugyanakkor léteznek bizonyos gyógymódok és módszerek, melyeket te is alkalmazhatsz, így enyhítve a kutyád éjszakai szorongását. 

Hogyan tudod szerető állattartóként csökkenteni kutyád éjszakai szorongását? Elmondjuk.

A napi rutinban való apró változás is a kutyád nyugtalanságához vezethet
A napi rutinban való apró változás is a kutyád nyugtalanságához vezethet

Megnyugtató rutinok az éjszakai nyugtalanság ellen kutyusoknak

Kutyák számára készült illatok használata

A diffúzorokban használt illóolajok megnyugtathatják a kutyát stresszes időszakokban és segíthetik az elalvást. 

Fontos, hogy kizárólag hígított olajat használj, mivel a kutya szaglása sokkal kifinomultabb az emberénél! Továbbá hagyj szabadon egy menekülési útvonalat arra az esetre, ha a kutya kezdetben túl erősnek, vagy irritálónak találná az általad választott illatot. 

Ne engedd, hogy a kutya lenyelje ezeket az olajokat, vagy a szőrére és bőrére kerüljenek, mivel irritációt okozhatnak!

Néhány olaj, melyet kipróbálhatsz: 

 • Az éjszakai zajoktól való félelem – zajfóbia - enyhítésére: kukoricaolaj, rózsaolaj, komlóolaj;
 • A gazditól való különválás miatti szeparációs szorongás kezelésére: levendula, ibolyalevél, vetiver, rózsa hidroszol;
 • Általános nyugtalanság esetén: ibolyalevél, római kamilla, kender.

Lefekvés előtti jutalomfalat

Nyilván veled is előfordul időnként, hogy keresel egy kis nassolnivalót vagy italt esténként, amelyek segítségével ellazulhatsz. Ugyanez a módszer a kutyák esetében is beválhat. 

Ha hozzászoktatod kutyádat ahhoz, hogy közvetlenül lefekvés előtt kap egy bizonyos jutalomfalatot, az segíthet neki ellazulni és jelzi számára, hogy ideje aludni. Ha ez a rutin állandóvá válik, a kutya végül kérni fogja a jutalomfalatot, amikor elfárad, vagy készen áll az alvásra. 

Zeneterápia

A Glasgow-i Egyetem 2017-es tanulmánya szerint a zene ugyanolyan nyugtató hatással van a kutyákra, mint az emberekre. 

A kutyák megnyugtatására a klasszikus és a reggae zene bizonyult a leghatékonyabbnak, miközben a fehér zaj alkalmazása hatékonyan fedi el azokat a zajokat, melyek zajfóbiát okoznak az azokra érzékeny kutyusoknál. 

Alvós játék vásárlása

Ha olyan játékot vásárolsz a kutyádnak, melyet kifejezetten a pihenőidőhöz társíthat, az megfelelő módja annak, hogy átsegítse őt a gazditól való különválás okozta szeparációs szorongáson. A játék legyen puha és ölelgetni való, és ne legyen benne például síp. 

A kutyának ez olyan lehet, mint neked volt a kedvenc gyermekkori alvós játékod. A játékhoz bújás nagy biztonságérzetet ad a kutyának, és megszüntetheti az éjszakai nyugtalanságot. 

Fokozott mennyiségű mozgás

Ha növeled a kutya mozgásmennyiségét, az kiváló módja a lefekvéskor esetleg kialakuló idegesség megszüntetésének. Minden gazdi számára nyilvánvaló, hogy egy fizikailag fáradt kutya könnyebben elalszik. Ráadásul a testmozgás hozzájárul az agy megfelelő kémiai egyensúlyához, mivel ekkor szerotonin termelődik. 

A lefekvés előtti jutalomfalat megnyugtathatja a kutyádat
A lefekvés előtti jutalomfalat megnyugtathatja a kutyádat

Biztonságos alvóhely biztosítása

Amikor segíteni próbálunk kedvencünknek az éjszakai nyugtalanság leküzdésében, természetesen figyelembe kell vennünk kutyánk alvási körülményeit is. Segítség lehet, ha a kutyaágyat áthelyezzük úgy, hogy az állat közelebb legyen a gazdihoz. Ez különösen szeparációs szorongás esetén segítheti kedvenced elalvását. 

A kipihent kutya az igazán boldog kutya, az alvás ezért nagyon fontos a kutya jó közérzete szempontjából. A szorongásos problémák súlyosbodhatnak, különösen akkor, ha a kutya alvási szokásaira is hatással vannak. Ennek oka, hogy fáradtan a kutyád érzékenyebben reagál a fentiekben tárgyalt rutinváltozásokra, és a stresszt okozó ingerek sokkal intenzívebbnek tűnnek kedvenced számára. 

A kutya alvási szokásain úgy lehet változtatni, ha egy kissé megváltoztatjuk a környezetét. Arra kell törekedned, hogy olyan biztonságos helyet alakíts ki számára, ahol igazán jól érzi magát. 

Manapság már kényelmes nyugtató ágyakat is vásárolhatunk kedvencünk számára, amelyek egyszerű trükkök alkalmazásával csodákra képesek. Az egyik ilyen trükk, hogy az ágy hasonlít a kutyamamik bundájához, és azt a békés időszakot idézi fel kedvencedben, amikor még kölyökkorában az anyukája védte és nyugtatta meg. 

Az ilyen ágyaknak a bolyhos szőrmebélése annyira puha, hogy nyugodt álomba ringatja kedvencedet. Fánkformájának köszönhetően a kutyádnak lehetősége van arra, hogy befészkelje magát és kényelmesen elhelyezkedjen benne. Ez biztonságérzetet ad számára, ugyanakkor rendkívül kényelmes is. 

Ezeknek az ágyaknak - amelyeket szorongás elleni kutyaágyakként ismerünk - az a legjobb tulajdonságuk, hogy megelőző jelleggel is használhatók, így megakadályozzák a szorongás kialakulását a kutyában. Senki sem tudhatja, hogy a kutyát mely életszakaszában érinti – vagy érinti-e egyáltalán - a szorongás, ezért jobb felkészülni és előre gondoskodni a megfelelő intézkedésekről. 

Összefoglalva

Mindig ügyelj a kutyád jólétére, mivel a szorongás nagymértékben befolyásolhatja azt!

A nyugtalan kutyának azonnali segítségre van szüksége. Nem mindig könnyű pontosan meghatározni a szorongás kiváltó okát, ugyanakkor ez az egyetlen igazi módja annak, hogy egy segítsünk rajta. 

Elképzelhető, hogy kutyakiképző szakember szolgáltatását kell igénybe venned, hogy segítsen azonosítani a kutya szokatlan viselkedését és egyéb olyan jeleket, amelyek támpontot adnak a nyugtalanság okával kapcsolatban. 

A kutya szorongásának kezelése

Az egyik kezelési mód, melyet az állatorvos javasolhat egy rendkívül szorongó kutya esetében, a gyógyszeres kezelés. Ez azonban kizárólag szélsőséges esetekben alkalmazható, mivel előfordulhat, hogy a kutyának hosszú távon kell a gyógyszereket szednie, és a megvonási tünetek, valamint a mellékhatások igen gyakoriak. A homeopátiás szerek is hatékonyak lehetnek, így mindenképp megfontolandó az alkalmazásuk.

A legtöbb gazdi az elalvást segítő holisztikusabb természetes gyógymódokat részesíti előnyben. Kedvező hatást érhetsz el tehát, ha fenti technikákat kombinálod és így próbálod megnyugtatni kedvencedet elalvás előtt. 

Helyezz egy diffúzort az új nyugtató fekhelye közelébe, és vegyél neki egy alvós játékot, ezzel elősegítve a probléma megoldását. Kísérletezned kell, és tanulmányoznod a kutyád testbeszédét, hogy megállapítsd, melyik a legjobb módszer, ami segíthet a kedvencednek. 

Az ismertetett technikák alkalmazásával a kutyád sokkal jobban alszik majd, a jó alvás pedig erőt ad majd neki, hogy könnyebben legyőzze a szorongását. 

További részletek

Egy újabb cikkünkben még részletesebben kibontottuk azt, hogy mit tudsz kezdeni a nyugtalan kutyusoddal. Olvasd el az összegyűjtött 12 tippünket a kutya nyugodt alvásához.
Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább