Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is szükségük van a napi „szépítő” alvásadagjukra. A nyugodt alvás a kutyusod számára ugyanolyan fontos, mint a megfelelő étrend és a testmozgás. Ha viszont most azon tűnődsz, hogyan tudnád elérni, hogy a kedvenced küszködés helyett jól aludjon éjjel, valószínűleg nyugtalan kutyával van dolgod, akinek nehezére esik álomba szenderülni.

Az előző cikkünkben már bemutattuk, hogy mi lehet az oka az éjszakai nyugtalanságnak, illetve egy-két tanácsot is adunk. Most vizsgáljuk meg ezt a témát kicsit nagyobb mélységekben.

Ahhoz, hogy segíteni tudj kedvencednek átaludni az éjszakát, először is ki kell derítened, hogy mi állhat a nyugtalansága hátterében. Elképzelhető, hogy fel kell venned a detektívkalapodat, és ki kell nyomoznod az okát. Mivel a kutyák nem tudnak beszélni, nekünk, gazdiknak kell alaposan megfigyelnünk, hogy szeretett kutyatársunk vajon min megy éppen keresztül.

Ne aggódj, nem vagy egyedül a feladattal! Ez az útmutató segít felismerni néhány gyakori okot, amelyek következtében a kutyák nehezen tudnak elaludni, valamint számos tippet is ad, amelyek segítségével biztosíthatod kutyád számára a pihentető alvást.

Vedd figyelembe, hogy néhány kiváltó ok esetében állatorvosi vizsgálatra lehet szükség. Olyan betegségek kimutatására vagy kizárására gondolunk, amelyeknek szerepük lehet a kutyád alvásproblémáiban. Érdemes tehát biztosra menni, és megbizonyosodni arról, hogy szeretett kutyád nem szenved-e valamilyen betegségben. Ha olyan szerencséd van, hogy az egészségügyi problémákat kizárhatod, akkor a nyomozást folytathatod az alváshiány kevésbé súlyos okaival. 

Az alábbiakban bemutatjuk az alvásproblémák leggyakoribb okait, és azt is, hogyan orvosolhatod őket. Ha tehát az alábbiak közül bármelyiket felismered, akkor meg is teheted a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megkönnyítsd a kutyusod elalvását.

A mozgás segít lefárasztani a kutyát, amitől jobban aludhat az eb
A mozgás segít lefárasztani a kutyát, amitől jobban aludhat az eb

1. A fájdalom jele

Ha a kutyád nyugtalanul viselkedik, és nem tud aludni, alapvető fontosságú, hogy kizárd az egészségügyi problémákat. A kutyák esetében számos olyan fájdalmas betegség létezik, amely hatással lehet az alvási képességükre. Az érintett kutyák zihálhatnak, megnövekedhet a szívverésük, nyugtalanul viselkedhetnek, és nehezen tudnak lefeküdni. 

Nehéz lenne felsorolni valamennyi alvásproblémát okozó betegséget, de néhány példát azért bemutatunk a teljesség igénye nélkül.

Nyaki vagy háti porckorong probléma

A kutya nem tud lefeküdni, pihenni és kerüli a járást, ugrálást, mivel az kellemetlen érzés számára. Megpróbálhat lefeküdni, de fel is áll, amint fájdalmat érez.

Ízületi gyulladás 

Az ízületi gyulladás szintén olyan fájdalmas lehet, hogy a kutya képtelen ellazulni és aludni.

A bűzmirigy gyulladása

A bűzmirigy gyulladásakor a kutya gyakran nyalogatja a fenekét és előfordulhat, hogy végighúzza azt a szőnyegen vagy a füvön. Ilyen esetben fájdalmas lehet számára a leülés és a bélsárürítés is. 

Megoldás a kutyák fájdalmára

Mielőtt saját magad kezdenéd diagnisztizálni és kezelni a kutyusodat, vedd figyelembe, hogy az emberek számára kifejlesztett, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók többsége nem megfelelő a kutyáknak! 

Azt javasoljuk, hogy fájdalom esetén feltétlen vidd el kedvencedet állatorvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A fájdalom hátterében álló okokat ugyanis csak az állatorvos tudja megfelelően diagnosztizálni, és ő tud a kutyusod számára is megfelelő kezelést előírni.

Ha fájdalomcsillapítókat kell szednie, a bogyók mellett az is enyhítheti a szenvedéseit, ha kényelmes fekhelyet biztosítasz neki. Az ízületi gyulladásban szenvedő kutyák számára például már kényelmes ortopéd ágyak is elérhetők, akár fűthető kivitelben is.

2. Emésztési zavar

Ha a kis kedvenced nyugtalanul viselkedik, zihál, és úgy tűnik, hogy rossz a közérzete, könnyen előfordulhat, hogy valamilyen emésztési zavar kínozza. Az emésztési zavar következtében a legtöbb kutya étvágytalan, nyáladzik és nyalogatja a száját. A kutyák túlzott mértékű szájnyalogatása hányingerre utalhat.

Sajnos a kutyák esetében bizonyos emésztési rendellenességek problémásak, sőt egyes esetekben akár életveszélyesek is lehetnek. A biztonság kedvéért kérjük, ilyen esetben haladéktalanul konzultálj az állatorvossal! Addig is bemutatnunk néhány súlyos és kevésbé súlyos emésztési problémát, amelyek akadályozhatják a kutyád nyugodt alvását.

Gyomorpanaszok

A gyomorpanaszok - gyomorhurut - esetén előfordulhat, hogy a kutya olyan ételt evett, amely nem megfelelő számára, vagy a szervezete túl sok gyomorsavat termel. Általában az érintett kutyák lihegnek, nyugtalanul viselkednek, nyáladzanak, és előfordulhat, hogy hánynak is. 

Felfúvódás

A felfúvódás tulajdonképpen a kutya gyomrában felgyülemlett gáz, amely a gyomor felpuffadását okozza. Bár a felfúvódás önmagában nem életveszélyes, problémássá válhat. Ha a gyomor egyensúlya felborul, akár a bélcsavarodás (GDV) nevű életveszélyes állapothoz is vezethet. 

A GDV jelei közé tartozik a felfúvódott has, a nyugtalanság, a zihálás, a hányás nélküli öklendezés. A GDV egy vészhelyzet, amikor minden másodperc számít. A mély mellkasú kutyafajták esetében gyakoribb betegség.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy-gyulladás a kutyák esetében fájdalmas, hasi panaszokat okozó állapot. Ilyen esetben a kutyák lihegnek, a mellső lábukat lefelé nyújtva és a feneküket a levegőbe emelve „imapózt” vehetnek fel, nyáladzhatnak és hányhatnak is. Ez a betegség kezelés nélkül szintén életveszélyessé válhat. 

Hasmenés

Egyes kutyák nyugtalanul viselkednek és lihegnek, amikor hasmenésük van. Mivel nem tudják kifejezni kellemetlen érzésüket, remeghetnek, liheghetnek, és addig járkálhatnak a házban, amíg már nem tudnak uralkodni a késztetésen. Egy bizonyos ponton az ajtó felé rohannak, vagy végül a szőnyegen robbanásszerű hasmenést produkálnak.

Megoldás a kutyák emésztési zavaraira

Mivel az említett betegségek közül több is életveszélyes lehet, fontos, hogy azonnal keresd fel az állatorvost, ha kutyád nyugtalanul viselkedik, vagy az emésztési probléma aggasztó jeleit mutatja.

Alvásproblémák esetén számos esetben indokolt lehet az állatorvosi vizsgálat
Alvásproblémák esetén számos esetben indokolt lehet az állatorvosi vizsgálat

3. A rossz közérzet jelei

Előfordulhat, hogy a kutyák nyugtalanul viselkednek és nem tudnak aludni, mert valamilyen alapbetegség miatt rossz a közérzetük. Nem lehet minden esetben egyértelműen kideríteni, hogy mi a baj, de adunk néhány hasznos támpontot.

Láz

Azok a kutyák, akiknek magas a lázuk, liheghetnek, és nem tudnak aludni, mert melegük van. A kutya hőjének megmérése segít azonosítani vagy kizárni a láz jelenlétét. Ehhez azt kell tudnod, hogy a kutyák normál végbélhőmérséklete 38-39 Celsius-fok. 

Esetleges szívprobléma

Ha a kutya idősebb és képtelen lefeküdni, valamint nyugtalannak tűnik, előfordulhat, hogy szívproblémája van. Egyes kutyák, akik akut szívelégtelenségben szenvednek, egyszerűen nem tudnak nyugalmi testhelyzetben maradni, mert nyugodt körülmények között a tüdejük nem tud teljesen megtelni levegővel. Ezt nevezik ortopneának.

Viszketés

Ha a kutyád sokat vakarózik, valamilyen bőrbetegségben szenvedhet, és ezért nem tud aludni. Problémát okozhat a bolhák jelenléte vagy az allergia, amely kialakulhat bizonyos táplálék vagy a levegőben lévő részecskék - parlagfű, fű, pollen stb. - miatt, de számos más viszketéssel járó bőrbetegség is okozhatja a panaszokat.

Túl meleg vagy túl hideg

Lehet, hogy túl meleg, vagy túl hideg az a hely, ahol a kutyád alszik? Szed a kutyád esetleg valamilyen gyógyszert, aminek mellékhatásai lehetnek? A Prednizontól például a kutyádnak melege lehet, zihálhat és nyugtalanul viselkedhet. Az alacsony pajzsmirigyhormon szint következtében pedig kis kedvenced fázni kezdhet.

Szomjas a kutyád

A szomjúság nyugtalanná teheti a kutyát éjszaka. Ügyelj rá, hogy kutyád igyon lefekvés előtt, hiszen ő sem szeret száraz szájjal aludni!

A kutyádnak ki kell mennie

Ügyelj rá, hogy a kutyád alvás előtt ki tudjon menni. Igen, ez pontosan azt jelenti, hogy az éjjeli pihenés előtt még utoljára el tudja végezni a kisebb-nagyobb dolgait.

Megoldások a kutya rossz közérzetére

Attól függően, hogy mi okozza kutyád kellemetlen panaszait, más-más lépéseket kell tenned. Ha a kutyád lázas, viszket a bőre, vagy idősebb, akkor el kell vinned őt az állatorvoshoz, aki kideríti, hogy mi lehet a kiváltó ok. Akkor is érdemes felkeresned őt, ha a kutyád gyógyszereket szed, hogy megtudd, esetleges mellékhatás okozhatja-e a rossz közérzetet.

Ha a szobában túl meleg vagy túl hideg van, ezt könnyen orvosolhatod azzal, hogy magasabb fokozatba kapcsolod a légkondicionálót, vagy a fűtést. Ha a kutyád nyugtalan, érdemes lehet kivinni, hogy megnézd, nem kell-e pisilnie. Ha elvégzi a dolgát, és újra normálisan viselkedik, akkor nyertél! 

4. A szorongás jele

A szorongás is befolyásolhatja a kutya alvási szokásait. A valami miatt aggódó kutya ide-oda járkálhat, nyüszíthet, és menedéket vagy a gazdi vigasztalását keresheti. Természetesen a fájdalommal vagy rossz közérzettel küzdő, esetleg emésztési rendellenességben szenvedő kutyák is viselkedhetnek hasonlóan, így nem minden esetben egyszerű megkülönböztetni a szorongást az egészségügyi problémáktól.

Milyen szorongást kiváltó tényezők akadályozhatják a kutyád alvását? Íme néhány példa.

Vihar közeledik

Azok a kutyák, akik félnek a zivatartól, már azelőtt megérezhetik azt, hogy ténylegesen hallanák az első dörgést. Írtunk erről egy cikket, amit ajánlunk neked, ha a kutyád fél a viharban vagy a mennydörgéstől.

Változások

A kutyák többsége nem szereti a változásokat. Egy újszülött vagy új háziállat érkezése, egy kutyatárs elvesztése, egy elutazó gazdi mind olyan tényező, amelyekről köztudott, hogy felforgatják a kutya életét és szorongást váltanak ki. 

Bezártság miatti szorongás

Ha a kutya nyugtalan a ketrecében, akkor előfordulhat, hogy nem fordítottál elegendő időt arra, hogy az kellemes hely legyen számára. Egyes kutyák elszigeteltségi fóbiában szenvedhetnek.

Ha a kutyád egy olyan szobába, vagy ketrecbe van bezárva, amely távol van tőled, nyugtalan és szorongó lehet: gyakran ugat, nyüszít, valamint az ajtót kaparja a szeparációs szorongás következtében. A szeparációs szorongásban szenvedő kutyák képtelenek megnyugodni, ha távol vannak a kedvelt személytől. 

Ha lehetséges, készíts felvételt a kutyád éjszakai viselkedéséről és mutasd meg egy kutyakiképzőnek vagy kutyaviselkedéssel foglalkozó szakembernek. A szeparációs szorongással küzdő kutyák hajlamosak ugyanilyen tüneteket mutatni akkor is, amikor napközben egyedül maradnak. 

Megoldás a kutyák szorongására

A kutyák szorongását az állatorvos által felírt gyógyszerek is enyhíthetik
A kutyák szorongását az állatorvos által felírt gyógyszerek is enyhíthetik

A szorongást cselesen lehet legyőzni, mivel rossz hatással van a kutya kognitív képességeire, ami a tanulást is akadályozhatja. Fontos tehát, hogy felismerd a kutya szorongásának okát, és azt próbáld meg kezelni, kiküszöbölve a kiváltó okokat.

A probléma forrásához való eljutáshoz és a mögöttes érzelmek kezeléséhez szükség lehet egy deszenzibilizációs és ellenkondicionáló program végrehajtására egy kutyaviselkedési szakember segítségével. Súlyosabb esetekben előnyös lehet vényköteles szorongáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása, míg enyhébb esetekben a vény nélkül kapható nyugtatószerek, például az L-theanin is hatásos lehet.

A kutyákat megnyugtató feromon enyhítheti a szorongást és elősegítheti a jó közérzet kialakulását. A diffúzor segítségével kijuttatott feromon különösen hasznos lehet egy, a pihenéshez megfelelő hely kialakításához. A nyugtató nyakörv pedig leginkább olyan kutyák számára hasznos, akik szinte folyamatosan szoronganak.

5. Külső ingerek jelenléte

Előfordulhat, hogy a kutyák nyugtalanul viselkednek és a pihenésüket zavaró külső ingerek észlelésekor járkálni, nyüszíteni és ugatni kezdenek. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 • az éjszakai állatok neszezése nyugtalanná teheti a kutyát. Elképzelhető, hogy a padló alatt vagy a padlásodon is élnek ilyen állatok;
 • ivaros kutyáknál előfordulhat, hogy akár messziről is megérzik a tüzelő szukák szagát;
 • a kültéri zajok is zavarhatják a kutya alvását: lehet, hogy a szemeteskocsi halad el épp a ház előtt, vagy a szomszédok zajonganak. Talán egy új kutya van a városban, és az ő ugatása teszi éberré a kedvencedet.

Megoldás a külső ingerekre

Ha a kutyádat zavarják a hangok, használhatsz fehérzajkeltő gépet vagy ventilátort, hogy tompítsák azokat. Számos, kifejezetten kutyák számára készült zenei CD is kapható, amelyek segítik az elalvást, és több Youtube-csatorna – például ez ITT – ingyenesen kínál nekik megfelelő nyugtató zenéket.

Természetesen ez esetben is rendkívül fontos, hogy a probléma forrását beazonosítsuk. Kérj meg egy rágcsálóirtó szakembert, hogy távolítsa el a nemkívánatos élősködőket, lehetőleg állatbarát módszerek segítségével! 

Ha a kutyád nincs ivartalanítva, csukd be az ablakokat és az ajtókat, hogy minimalizáld a terjengő szagokat - bár tudjuk, hogy a mindenható orrot nehéz legyőzni -, és a megszokottól eltérő környéken sétáltasd. Vidd el valahová autóval, mivel a tüzelő szuka kutyák hajlamosak a vizeletükkel megjelölni a környező helyeket.

Ha úgy találod, hogy egy konkrét kültéri zaj zavarja a kutyádat és ezért stresszes, igyekezz távolabb vinni őt a zaj forrásától, vagy hangszigeteléssel csökkenteni a házba bejutó hangokat.

6. Az életkor

Az életkornak is szerepe lehet abban, hogy a kialvatlan kutyádat milyen sikerrel tudod rávenni az éjszakai alvásra. A kutyák, az emberekhez hasonlóan, különböző fejlődési szakaszokon mennek keresztül, és ezek hatással lehetnek arra, hogy mennyit alszanak. Íme, néhány életkori tényező, melyeket érdemes figyelembe venni.

Nagyon fiatal kölyökkutya

Ha a kutyádat épp most hoztad el a tenyésztőtől, az első néhány éjszaka nehéz lehet. A kölyöknek hiányzik az anyukája és az alomtársai, és lehet, hogy kissé szorongani fog, mivel új helyen van, új látnivalókkal, hangokkal és szagokkal körülvéve. Szerencsére a dolgok idővel jobbra fordulnak. 

A fiatal, fejlődő hólyaggal és bélrendszerrel rendelkező kölyökkutyáknak is nehézséget okozhat az alvás. Ha kedvenced nyüszít és nyugtalan, elképzelhető, hogy ki kell vinned őt, hogy elvégezhesse a dolgát. 

Serdülő kutyák

Amikor a kutyák kamaszkorban vannak, gyakran tele vannak határtalan energiával, és nagy szükségük van a mentális stimulációra. Ha a szükségleteiket nem elégítik ki, nyugtalanok lehetnek éjszakánként. 

Idős kutyák

Sajnos egyes idős kutyáknál a kor előrehaladtával fizikai és kognitív problémák jelentkezhetnek. Az egyik leggyakoribb jelenség a kutyák kognitív diszfunkciója, ami a kutyákat érintő, egyfajta Alzheimer-kór.

Megoldások az életkori problémákra

Fiatal kölyökkutya esetében hatásos lehet, ha az első éjszakákon egy ketrecben tartod őt a közeledben, hogy mindig meg tudd nyugtatni. Hasznos lehet egy dobogó szívű, az anyakutya és a testvérek melegségét is idéző, plüssből készült viselkedési segédeszköz bevetése is. Emellett mindig győződj meg róla, hogy a kiskutyát üres belekkel és hólyaggal küldöd aludni. Ha éjszaka nyugtalan és nyüszít, ismét vidd ki, mert előfordulhat, hogy újra ki kell mennie.

Az új családba költözés okozta szorongás nyomai gyorsan eltűnhetnek
Az új családba költözés okozta szorongás nyomai gyorsan eltűnhetnek

Gondoskodj arról, hogy a serdülő kutyád elegendő mozgást, tréningezést, szocializációt és mentális stimulációt kapjon napközben, melyek pihentető alvást biztosítanak.

Az idős kutyákat, akik éjszaka a falat bámulják, az alvás-ébrenlét ciklus megváltozása miatt nyugtalanul viselkednek, eltévednek a lakásban és zavartan viselkednek, állatorvosnak kell megvizsgálnia, mivel előfordulhat, hogy kognitív zavarban szenvednek. A kutyák kognitív diszfunkciója vényköteles gyógyszerekkel kezelhető, ha a betegséget időben felfedezik.

A kiszámítható éjszakai rutin és egy pihentető, kényelmes alvóhely is segíthet. Az újszülött csecsemőkhöz hasonlóan az idős háziállatoknak is jót tesznek azok a jelzések, amelyekről tudja, hogy közeledik az éjszaka, és ideje felkészülni az alvásra.

12 módszer, hogy a kutyád aludni tudjon éjszaka

Amint láthatod, több oka is lehet annak, hogy kutyád miért nem alszik megfelelően éjszaka. A kiváltó okok megszüntetése elsődleges a probléma megoldásához. Íme néhány általános iránymutatás arra vonatkozóan, hogyan tudod elérni, hogy a kutyád éjjel aludjon.

 • Minden esetben ki kell zárni az egészségügyi problémák lehetőségét!
 • Biztosítsd, hogy kutyád lefekvés előtt el tudja végezni a dolgát! 
 • Ügyelj rá, hogy a kutyád egyen és igyon lefekvés előtt!
 • Ha a kutyád ketrecben van, próbáld letakarni a ketrecet egy takaróval, így kedvencedet kevesebb vizuális inger éri.
 • Ügyelj rá, hogy a szoba hőmérséklete a kutya számára megfelelő legyen. A vastag bundájú kutyák szeretnek hideg csempéken és hűvösebb helyiségekben, például fürdőszobában aludni. 
 • Használj fehér zajt a zavaró hangok tompítására! 
 • Biztosíts kényelmes fekhelyet a kutyádnak! 
 • Alakíts ki egy kiszámítható éjszakai rutint! A kutyák rutinorientált lények, akik számára nagyon fontos, hogy tudják, mi következik. Vidd ki a kutyát, hogy el tudja végezni a dolgát, hívd őt az ágyába, adj neki lefekvés előtti rágcsálnivalót, kapcsold le a villanyt, és kívánj neki jó éjszakát!
 • Gondoskodj a kutyád mozgás-, edzés- és mentális stimulációs igényeinek kielégítéséről! Vidd el sétálni, ösztönözd az agyjátékokat, és napközben játssz vele. A célod, hogy estére kedvenced elfáradjon. Ügyelj rá, hogy az aktív tevékenységek és a lefekvés között teljen el némi idő azért, hogy a kutyának legyen ideje megnyugodni alvás előtt. 
 • Ha kutyád műtéten esett át, és pihennie kell, kérj nyugtatót az állatorvostól!
 • A melatonin segíthet beállítani az alvási ciklusokat az olyan kutyák esetében, akik éjszaka nagyon aktívak, és nem tudnak a megfelelő időben elaludni, mint ahogyan ez gyakran előfordul a napnyugta-szindrómás kutyák esetében. Alapvetően ez a táplálékkiegészítő újra beállítja a kutya biológiai óráját. Az adagolásról és az utasításokról érdeklődj állatorvosodnál!
 • Fontold meg a nyugtató segédeszközök kipróbálását, mint például a diffúzorok, nyakörvek vagy a Bach-virágterápia.

Alkalmazhatók emberek számára készült altatók a kutyák esetében?

Csábító lehet a gondolat, hogy emberek számára kifejlesztett altatókat adj a szorongó kutyádnak, de kérjük, hogy ezt ne tedd! Ezek a tabletták emberek, és nem kutyák számára vannak kifejlesztve. Némelyikük paracetamolt tartalmaz, amit TILOS kutyáknak adni, illetve bizonyos altatókban xilit is előfordulhat, ami a kutyák számára MÉRGEZŐ!

Ez a cikk a szerző legjobb tudása szerint pontos és hiteles. Nem helyettesíti a diagnózist, a prognózist, a kezelést, az orvosi receptet vagy az állatgyógyászati szakember hivatalos és egyénre szabott javaslatát. A szorongás jeleit és tüneteit mutató állatokat azonnal állatorvoshoz kell vinni!Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább