A kutyák vemhessége körülbelül 65 napig tart, és a folyamat során megfigyelhetjük, hogy kis kedvencünk különböző változásokon megy keresztül. Ahhoz, hogy ebben az időszakban támogatni tudjuk őt, nagyon fontos, hogy tájékozottak legyünk a kutyák vemhességével kapcsolatban. És bizony az egészséges vemhesség egyik legfontosabb tényezője a megfelelő táplálás.

De mit tehetünk akkor, ha a vemhes kutyánk nem akar enni? Hogyan vehetjük őt rá az evésre? Jelen cikkünkben elmondjuk, hogy milyen és mennyi ételt kell adnunk a vemhes kutyának és mit tehetünk akkor, ha nem akar enni.

Tartalomjegyzék

Miért nem akar enni a vemhes kutyám?

A leggyakoribb ok, amiért a vemhes kutya nem akar enni, vagy nincs étvágya, az a hányinger. A vemhes kutyák esetében a hányinger általában a vemhesség első három hetét követően jelentkezik. Ugyanakkor az is gyakori, hogy a hányinger és az étvágytalanság a vemhesség során azonnal kialakul. Ilyen állapotban természetes, ha a kutya nem akar enni. Ha a hányás egy napnál hosszabb ideig tart, mindenképpen vidd állatorvoshoz kis kedvencedet!

A legtöbb kutya az ellés előtt 12-24 órával már nem akar enni.
A legtöbb kutya az ellés előtt 12-24 órával már nem akar enni.

Az étvágytalanság oka lehet az is, ha a kutya rövidesen elleni fog. A legtöbb kutya az ellés előtt 12-24 órával már nem akar enni. Ez teljesen normális, ezért nem kell aggódnod. Csak gondoskodnod kell arról, hogy ne száradjon ki, ezért adj neki sok friss vizet! Ha a vemhes kutyára a fenti két ok egyike sem igaz, akkor az étvágytalansága a táplálkozással vagy a testmozgással függhet össze. Nagyon fontos, hogy biztosítsd a vemhes kutya számára a megfelelő étrendet!

A vemhes kutya étvágya a mozgáshiány miatt is csökkenhet. A vemhes kutyák nem tudnak annyit mozogni, mint korábban, mivel több kölyök is fejlődik a pocakjukban és számos egyéb, kellemetlen tünetet is tapasztalhatnak. Sok pihenésre van szükségük, ezért előfordulhat, hogy kevesebbet esznek, mint a vemhességük előtt. Egyszerűen nincs szükségük annyi kalóriára, és kevesebb étellel is beérik.

A vemhes kutyák étvágytalansága gyomorproblémák következtében is kialakulhat. Ennek kizárása érdekében mindenképp vidd el a kutyust az állatorvoshoz, aki alaposan megvizsgálja, diagnosztizálja és kezeli őt. 

Mennyi ideig bírja ki a vemhes kutya élelem nélkül?

A vemhes kutyák étvágya a hormonszintjük változása miatt is csökkenhet. Előfordulhat, hogy addig nem esznek, amíg szervezetük nem alkalmazkodik a megváltozott hormonszinthez. Ha jobb lesz a kis kedvenced közérzete, az étvágya is megjön, és valószínűleg igyekszik majd bepótolni a kihagyott étkezéseket. Nagyon fontos, hogy amikor ez megtörténik, akkor engedd, hogy teljesen jóllakjon, mert nagyon nagy szüksége van ezekre a kalóriákra az egészséges terhességhez.

A vemhes kutyák esetében minden egyes születendő kölyök után 25%-kal kell növelni a kalória-bevitelt.
A vemhes kutyák esetében minden egyes születendő kölyök után 25%-kal kell növelni a kalória-bevitelt.

A vemhesség vége felé, vagy legkésőbb a kölykök születése után az étvágya visszaáll a normális szintre. Ha azonban a vemhessége alatt két napnál hosszabb ideig nem eszik, vagy nagyon keveset eszik, akkor feltétlenül vidd el őt állatorvoshoz!

Mennyit kell ennie a vemhes kutyának?

Ha a kutyád vemhes, akkor a születendő kölykök helyett is eszik. Nem meglepő, hogy ilyenkor több kalóriára van szüksége.

A vemhes kutyák esetében minden egyes születendő kölyök után 25%-kal kell növelni a kalória-bevitelt. Nem lesz könnyű számára az akár 10-12 kölyöknek elegendő táplálék elfogyasztása és a normális emésztési funkcióinak megőrzése, de az egészséges vemhesség érdekében ezt a táplálékmennyiséget biztosítanunk kell kedvencünknek.

Például, ha a kutyád általában 3 mérőpohárnyi kiváló minőségű kutyatápot eszik, és most 8-10 kölyökkel vemhes, akkor körülbelül 9 mérőpohárnyi tápra lesz szüksége naponta. Annak érdekében, hogy az étel mennyisége elegendő legyen, és megfeleljen az új igényeinek, konzultálj az állatorvossal! Ő meg tudja határozni, hogy a kutyának mennyi zsírra és fehérjére van szüksége a korának, a vemhességének és az egészségi állapotának megfelelően.

Vemhesség előtti ételmennyiség - mérőpohárral kifejezve (adag)
0,5123
Kiskutyák számaVemhesség közbeni ételmennyiség - mérőpohárral kifejezve (adag)
1-20,751,534,5
3-41246
5-61,252,557,5
7-81,5369
9-101,753,5710,5
11-1224812
13-152,459,5 14,5

Hogyan vegyük rá a kutyát az evésre?

Tudjuk, mennyire fontos a megfelelő etetés az egészséges vemhesség érdekében, ennek ellenére előfordulhat, hogy a kutya a fenti okok miatt nem akar enni. Hogyan segíthetünk tehát neki abban, hogy a szükséges mennyiségű ételt elfogyassza? Ahogyan fentebb már említettük, elképzelhető, hogy szüksége lesz egy kis időre, hogy szervezete alkalmazkodjon a megváltozott hormonszinthez, és utána többet fog enni, így bepótolva a korábban kihagyott kalóriákat. Ha azonban nem ez a helyzet, és napokon keresztül sem eszik eleget, akkor kipróbálhatjuk a következőket:

A kutyák szeretik a rutint, ez segít nekik abban, hogy zavartalanul teljen a napjuk
A kutyák szeretik a rutint, ez segít nekik abban, hogy zavartalanul teljen a napjuk

1. Kisebb adagokban kínáld neki az ételt; oszd fel az ételt kisebb adagokra és próbáld meg sűrűbben megetetni a kutyust. Így gyakrabban, de kisebb adagokat fog enni, ami segít neki megemészteni az ételt anélkül, hogy túlságosan jóllakottnak érezné magát.

2. Biztosíts számára megfelelő étrendet; egy vemhes kutyának nemcsak nagyobb mennyiségű, hanem tápanyagokban gazdagabb kutyaeledelre van szüksége. Olyan eledelre, mely tartalmaz húsból származó fehérjét, egészséges zsírokat, ugyanakkor alacsony a szénhidráttartalma.

3. Ragaszkodj egy napirendhez: a kutyák szeretik a rutint, ez segít nekik abban, hogy zavartalanul teljen a napjuk. Erre a vemhes kutyáknak is szükségük van. Remek ötlet, ha egy nyugodt séta után etetjük meg a kutyát. Ekkor éhesnek érzi magát, és valószínűleg többet fog enni.

4. Mindig friss ételt kínáljunk neki: ha otthagyja az ételt, tíz perc után vedd el előle! Soha ne tedd az új ételt a régi ételére! Ilyen esetben baktériumok képződnek, melyek hasmenést, hányást okozhatnak. Ügyelj arra, hogy az eledele mindig friss, az etetőtálja pedig tiszta legyen!

Ha a fenti módszerek nem oldják meg a problémát, akkor a legjobb, ha elviszed az állatorvoshoz egy kivizsgálásra. Az állatorvos meg tudja vizsgálni őt, és ki tudja zárni az esetleges egészségügyi problémákat, valamint tanácsot tud adni a kutya konkrét állapotára vonatkozóan.

Mit egyen a vemhes kutya? 

Ahogyan fentebb említettük, a vemhes kutyát tápanyagokban gazdag eledellel kell etetni. Következzen néhány szempont, amit figyelembe kell vennünk:

Az esszenciális zsírsavak fontosak a születendő kölykök agyának és retinájának fejlődéséhez.
Az esszenciális zsírsavak fontosak a születendő kölykök agyának és retinájának fejlődéséhez.

1. Kalória-bevitel: a kutyádnak több kalóriára lesz szüksége, mivel a kölykök helyett is eszik.

2. Fehérje: az emlők és a magzatok növekedése miatt a fehérje bevitelét akár 70%-kal is növelni kell.

3. Zsírsavak: az esszenciális zsírsavak fontosak a születendő kölykök agyának és retinájának fejlődéséhez, valamint segítik a tanulást, a memória és a látás fejlődését. 

4. Vitaminok és ásványi anyagok: a többi háziállat étrendjéhez hasonlóan a kutya esetében sem szabad megfeledkeznünk a vitaminokról és ásványi anyagokról. Fogyasztásuk pozitív hatással van a kutya egészségi állapotára. Mindenképpen konzultálj az állatorvossal arról, hogy kutyádnak szüksége lesz-e táplálék kiegészítőre a vemhessége alatt. 

5. Erősen feldolgozott kutyaeledel: ne adj a kutyádnak erősen feldolgozott állateledelt, mivel táplálkozási szükségletei szempontjából haszontalanok és akár negatív hatást is gyakorolhatnak a kutyára. Ugyanez vonatkozik a kutyák számára tiltott emberi fogyasztásra szánt ételekre is.

Mivel etessük a vemhes kutyát közvetlenül az ellés előtt?

Tehát azt már tudod, hogy mivel etesd a kutyádat a vemhesség alatt, de mi a helyzet az ellést megelőzően? Ez a vemhesség speciális szakasza, amely különleges gondoskodást igényel, mivel a szervezetük nagy stressznek van kitéve. Gyakori, hogy az ellés előtt álló kutya nem akar enni. A vajúdás fájdalmas lehet számára és rossz közérzetet, gyomorproblémákat vagy hányást is okozhat. Ilyenkor tehát nem a legjobb ötlet megetetni őt, mivel előfordulhat, hogy az elfogyasztott ételtől hányni fog. Ettől pedig még rosszabbul fogja érezni magát.

A legjobb, amit tehetsz, hogy apró és könnyen emészthető ételeket adsz a kutyusnak. Ez jelenthet jó minőségű kutyatápot, amelynek megemésztésével korábban nem volt problémája. Azzal, hogy kis mennyiségeket kínálsz neki, elkerülheted, hogy túlságosan jóllakottnak érezze magát, ami könnyen hányáshoz vezethetne. A kisebb jutalomfalatok is megfelelőek, mivel magas kalóriatartalmuk segíthet neki abban, hogy legyen elegendő energiája a vajúdáshoz.

Az is nagyon fontos, hogy friss és tiszta vízzel próbáld itatni a kutyust. Ha enni nem is hajlandó, próbáld meg itatni, mivel nagyon fontos, hogy ne száradjon ki az ellés során. Igen gyakori, hogy a vemhes kutyák az ellés előtt 12-24 órával már nem akarnak enni, ezért a vízivás nagyon fontos, így erre ösztönözni kell őket.

Az ellést követően a kutyának pihenésre van szüksége, valamint tápanyagokban gazdag ételre, hogy legyen elegendő mennyiségű teje a kölykök számára. Ahogyan a kutya fokozatosan felépül az ellést követően, minden bizonnyal visszatér a régi étvágya is.

Remélem, hogy segítettünk neked. Írd le a tapasztalataidat és hogy hány kutyust ellett a kedvenced!Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább