Ismerős a szitu, amikor séta után büszkén konstatálod, hogy a szomszéd szerint milyen jól nevelt a kutyád, majd hirtelen meglátod, ahogy előzőleg ott hagyott kakát kezd el falni? A hirtelen sokk és a többszöri alkalmak után megpróbálsz józanul gondolkodni. Nem könnyű!

A Koprofágia (vagyis ürülékevés) igencsak kellemetlen, de nem ritka jelenség a kutyák körében. Fennáll annak a kockázata, hogy az elfogyasztott ürülékben paraziták lapulnak és azok így a te kutyád szervezetébe is bekerülhetnek. Ez viszont ritka! Önmagában a széklet elfogyasztása nem feltétlenül ártalmas a kutya egészségére nézve.  Ezen felül viszont akad egy nagy kellemetlenség, amivel valószínűleg már te is tisztában vagy: gusztustalan, undorító és minden képzeletet felülmúló, büdös szájszagot eredményez.  

Azt senki se tudja, hogy pontosan miért is csinálják ezt a kutyák, de van pár lehetséges magyarázat rá.

1. Vajon milyen íze lehet? (Kíváncsiság)

Lehet, hogy egyszerűen csak élvezik? Hisz a kutyák a szájuk révén kerülnek kölcsönhatásba a környezetükkel: szeretnek botokkal játszani vagy játékot, csontot rágcsálni.

Lehet, hogy kutyusod egyszerűen csak élvezi az ízét! Emberek között is vannak ínyencek!
Lehet, hogy kutyusod egyszerűen csak élvezi az ízét! Emberek között is vannak ínyencek!

Továbbá a kutyákat vonza minden olyan dolog, aminek erőteljes szaga van és az ürülék egyértelműen ebbe a kategóriába sorolható. Tehát furcsának tűnhet, de a széklet megevése által a kutyád mindössze megvizsgál valamit, ami érdekli őt.

Szóval szimpla kíváncsiság!

2. Tanulatlan kölykök vagy ösztönös védelmező?

A kiskutyák esetében az is előfordulhat, hogy a saját ürüléküket fogyasztják el közvetlenül annak lerakása után. Ez általában akkor történhet meg, amikor még nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy hova szabad és hova tilos üríteni, ezért inkább „megsemmisítik a bizonyítékokat”. Ez a fajta eltakarítási módszer egy házban élő felnőtt kutyával is előfordulhat.

Kölyök korában minden kutya megkóstolja a körülette lévő dolgokat. Főleg azokat, amelyek pont kéznél vannak!
Kölyök korában minden kutya megkóstolja a körülette lévő dolgokat. Főleg azokat, amelyek pont kéznél vannak!

Az anyakutyák is csak ezzel a módszerrel tudják tisztán tartani a kölykeiket. A vadonban is megeszik a kölykök ürülékét, ezzel megakadályozva, hogy a nagyobb ragadozók szagot fogva elragadhassák a védtelen utódokat. Ez tehát valószínűleg egy berögzült ösztön náluk.  

3. Hiányos étrend!

Az egyik leggyakoribb elmélet ezzel kapcsolatban az, hogy így kompenzálják a szegényes étrendjüket. Más állat ürüléke olyan vitaminokat szolgáltathat egy kutya számára, amik az ő megszokott étrendjében nem találhatóak meg.

A macskaeledelek például magas fehérjetartalmúak, így a macska alom különösen vonzó lehet a kutyád számára. De mivel maga a macska alom mérgező lehet, ezért ezt a tevékenységét azonnal fékezd meg!

Megelőzés

1. A probléma legegyszerűbb kezelése az, ha felszeded az ürüléket mihelyt elvégezte a kutyád a dolgát. Egyesek szerint ha paprikát, Tabasco szószt vagy paraffin olajat szórsz az otthagyott ürülékre, akkor elrontod vele az „ízét”. (De vigyázz! Ígyenceket csak még jobban csábíthat...)

2. Léteznek olyan adalékanyagok is amik a kutyád ételéhez keverve jó ízt biztosítanak, viszont keserűvé válnak amikor lebomlanak, így maga az ürülék íze se lesz élvezhető a kutyád számára. Sajnos ezek a módszerek se válnak be minden kutyánál. 

A kutyákat vonzzák az erős aromák, legyen szó számunkra jó vagy rossz illatokról - ők egyaránt izgalmasnak tartják őket.
A kutyákat vonzzák az erős aromák, legyen szó számunkra jó vagy rossz illatokról - ők egyaránt izgalmasnak tartják őket.

3. Általában a leghatékonyabb megoldás a koprofágia kezelésére, ha szelíd de határozott módon elriasztod a kutyádat a falatozástól és következetesen megfegyelmezed őt minden alkalommal, amikor próbálkozik.

+1. Ezenkívül beszélj az állatorvossal is, és kérd meg, hogy adjon tanácsot neked, milyen étrendkiegészítőt adj a kedvencednek.

A te kutyád is megette az ürüléket? Ha igen, neked melyik módszer vált be leginkább és milyen hamar lett meg az eredménye? Ha ismerős a probléma, oszd meg velünk tapasztalataidat, hogy tanuljunk és nevessünk együtt a kínos helyzeteken!    


Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább