Bármelyik gazdi megmondhatja, hogy a kutyák gyakran furcsán viselkednek, és ezt nem mindig értjük pontosan. Észrevetted már például, hogy Morzsi kaparni kezdi a padlót, amikor alváshoz készülődik? Ha igen, akkor bizonyára szöget ütött a fejedbe, hogy vajon mi lehet ennek az oka.

Mint a legtöbb kutyaviselkedés-elemzés esetében, erről a témáról is sokféle forrás és számos különböző szakértői vélemény áll rendelkezésre. Ha tehát valaha is feltetted már magadnak a kérdést, hogy a kutyák miért kaparják a padlót lefekvés előtt, akkor bizonyára érdekelnek ennek lehetséges okai.

Ássunk egy kicsit mélyebbre a témában, és nézzük meg, hogyan vélekednek a szakértők!

A viselkedés gyökere 

Mindannyian hallottuk már, hogy a kutyák egyes viselkedésformái primitívebb őseikre vezethetők vissza. Mielőtt a kutyák háziasított társainkká váltak volna, a vadonban éltek. Maguk gondoskodtak az élelemről, a menedékről és a túlélésről. 

Ha az ősi falkavezér (alfa) mítoszról többet tudnál meg, akkor ide kattintva olvashatsz róla. 

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy számos ilyen ösztön még napjainkban is házi kedvenceink DNS-ébe van kódolva. 

Milyen ösztönök rejlenek tehát a földet vagy a padlót kaparó Morzsi lefekvés előtti kaparászása mögött? 

Kényelmes fészek

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy számos ilyen ösztön még napjainkban is házi kedvenceink DNS-ébe van kódolva.
A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy számos ilyen ösztön még napjainkban is házi kedvenceink DNS-ébe van kódolva.

Az egyik leggyakoribb ok egyszerűen a kényelem. A vadonban a kutyák azért kaparnak, hogy egyfajta fészekként vagy odúként kiássanak egy területet, ahol kényelmesen alhatnak. Az alvóhely kialakítása mellett a föld kaparása a kutya és a fekhely hőmérsékletének szabályozását is segíti. 

Ha például meleg az időjárás, és a talaj túl forró ahhoz, hogy kényelmesen lefeküdjön, a kutya kikaparhat egy területet, így a hűvösebb földréteg kellemes fekhelyet biztosít számára. Ezen kívül, ha az időjárás és a talaj hűvösebb, a terület kikaparása vagy kiásása segíthet az alvóhely oldalainak felépítésében, így meleget biztosítva a kutya számára. 

Territórium

A kényelem mellett a terület kérdése is szerepet játszhat az az ilyen viselkedésben. Mivel a kutyák nem a bőrükön keresztül, hanem a tappancsaikon izzadnak, egyes szakértők a kaparást territoriális cselekedetnek tekintik.

A mancsok alsó részén található speciális mirigyekből felszabaduló izzadság egyedi illatot áraszt, amely felerősödik, amikor a kutya a földet vagy a padlót kaparja. Amikor ez az illat felszabadul, a kutya számára eszközként szolgál a terület kijelöléséhez. 

Unalom helyett szórakozás!

A legegyszerűbb indok a viselkedés mögött a szórakozás. Így van, a szórakozás.

Egyes kutyák szívesen szórakoztatják magukat, és a kaparást és az ásást egészen élvezetesnek találják. 

Ha a kutya unatkozik, vagy le kell vezetnie a fölösleges energiáit, akkor gyakran ilyen módon űzi el az unalmat. Úgy tűnik, a kaparászás és az ásás a kutyák esetében a szórakoztató stresszoldók kategóriájába tartozik. 

Akkor ez most jó, vagy rossz?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb kutya a kerek alakú, megemelt szélű fekhelyet kedveli
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb kutya a kerek alakú, megemelt szélű fekhelyet kedveli

A következő logikus kérdés, melyet fel kell tenned magadnak, hogy vajon ez a viselkedés olyasmi-e, amit abba kellene hagyni. Sajnos erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. 

Ha a kutyus kaparászása és ásása kárt okoz az otthonodban vagy a szépen gondozott kertben, akkor érdemes megpróbálni kideríteni, hogy pontosan miért viselkedik így a kis kedvencünk.  

Megfelelő fekhely

Az egyik javaslat az, hogy gondoskodnunk kell arról, hogy szőrös barátunknak legyen egy kényelmes alvóhelye. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb kutya a kerek alakú, megemelt szélű fekhelyet kedveli. Az ilyen típusú alvóhely esetében úgy érezhetik, mintha fészek vagy odú lenne, melyet alapvetően a kaparással próbálnak kialakítani. 

Fontos, hogy amikor először mutatod meg az új fekhelyet a kutyusodnak, kapjon valamilyen jutalmat, amikor lefekszik rá. A pozitív megerősítés segít arra ösztönözni őket, hogy ott akarjanak aludni, ahol mi szeretnénk, hogy aludjanak. 

Fölös energia?

Ha úgy tűnik, hogy ez csak a fölösleges energia levezetése, akkor a megoldás lehet egyszerűen némi extra játékidő vagy egy hosszabb séta. Ha több mozgást iktatunk be a fölös energia levezetése vagy az unalom elűzése érdekében, akkor talán véget vethetünk a kaparászásnak. Még ha a kaparás és az ásás nem is szűnik meg teljesen, a többletmozgás nagymértékben csökkentheti a potenciálisan destruktív viselkedést. 

Egyéb megoldások és megfontolások 

Ha több mozgást iktatunk be a fölös energia levezetése vagy az unalom elűzése érdekében, akkor talán véget vethetünk a kaparászásnak.
Ha több mozgást iktatunk be a fölös energia levezetése vagy az unalom elűzése érdekében, akkor talán véget vethetünk a kaparászásnak.

A legrosszabb esetben előfordulhat, hogy a túl sokat kaparó vagy ásó kutya valamilyen betegséggel küzd. 

Kutatások kimutatták, hogy bizonyos betegségek destruktív viselkedést válthatnak ki a kutyák esetében. Az egyik leggyakrabban észlelt ilyen viselkedés a kaparás és az ásás. 

Ha úgy gondolod, hogy a viselkedést valamilyen betegség váltja ki, az állatorvos segíthet a probléma feltárásában. Az érzelmi problémák, például a félelem és a szorongás szintén olyan kiváltó ok lehet, melynek hatására kutyád kaparni kezd. 

A vihartól való félelem vagy idegenek jelenléte a lakásban menekülésre késztetheti a kutyát. Ez a menekülési kényszer eredményezheti azt, hogy a kutya kijáratot keresve elkezdi kaparni és megpróbálja felásni a padlót. 

Ha a kutyád fél a mennydörgéstől, akkor ajánljuk neked ezt a cikket, amely segít megérteni és kezelni ezt a problémát.

Mindenképpen konzultálnunk kell az állatorvossal arról, hogyan lehet enyhíteni a kis szőrmók félelmét vagy szorongását. 

Összefoglalás

Most, hogy már tudod, hogy a kaparás és az ásás valószínűleg csak ősi ösztön. Így eldöntheted, hogy a viselkedés destruktív-e, és hogy foglalkoznod kell-e vele. „Szerencsére" a kaparás és ásás mögött meghúzódó problémák általában nem veszélyesek a háziállatodra nézve. Egyszerűen csak viseld kis kedvenced gondját, és élvezd a kutyatartással járó összes apró furcsaságot!
Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább