Befogadtál egy felnőtt kutyust?! Gratulálunk! Egyese vagy azoknak a szerencsés embereknek, akik tudják, hogy milyen csodás érzés otthont adni egy idősebb kutyának.

Nehezebb vagy könnyebb, mint ha kölyökkutyával lenne dolgunk?

A felnőtt kutyák ugyanolyan gyorsan kezdenek el kötődést kialakítani, mint a kölyökkutyák. Viszont van egy nagy előny a velük való foglalkozás során: sokkal könnyebben tanulják meg a szobatisztaságot, mint a kicsik.

Nézzük meg milyen okok lehetnek a hátterben, ami miatt egy idősebb kutya még nem szobatiszta:

  • Nem volt, aki megtanítsa.
  • Soha sem élt lakásban.
  • Sok időt tölthetett olyan helyen, ahol nem volt füves terület, például kennelben, vagy betonnal burkolt területen élt.

Egy felnőtt kutyus „visszatartási” képessége az, ami megkönnyítheti a dolgunkat egy kiskutyához képest. De ez nem jelenti azt, hogy azonnal tudja majd az efféle szabályokat. Jobb, ha türelmes vagy vele.

A reggeli után azonnal érdemes egy körre levinned a kutyát, hogy ürítessen. Nem csak a kölykök szeretnek étkezés után vécézni.
A reggeli után azonnal érdemes egy körre levinned a kutyát, hogy ürítessen. Nem csak a kölykök szeretnek étkezés után vécézni.

Akkor kezdjük! Mi az első lépés?

Az első időszakban a lehető legtöbbször vidd ki az udvarra, vagy vidd le sétálni, hogy lehetősége legyen a megfelelő helyen üríteni. Ha jól teljesít, akkor bátorítsd és jutalmazd őt.

Állíts össze egy jól betartható beosztást, ami nem csak a sétákat, hanem az etetési időpontokat is tartalmazza. Etetéskor ne engedd 10-15 percnél tovább enni. Vedd el előle akkor is, ha még van étel a táljában. Ne hagyd, hogy a kutyusod bármikor ehessen, mert nem fogja tudni megszokni azt a rendszert, amit be szeretnél vezetni nála.

Etetés után menjetek el sétálni. Használj pórázt és ne engedd ki csak úgy egyedül. Gyakori eset, hogy az egyedül kiengedett kutyus később benn végzi el a dolgát, miután beengedték. Próbálj kinn maradni vele és várd meg míg ürít, hogy biztos lehess abban, hogy nem lesz benn probléma. Nem szándékos az, ha egy ilyen baleset történik, egyszerűen nem hagytad kinn eleget. A kutyáknak néha több időre van szükségük ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő helyet, főleg akkor, ha teljesen új a terep számukra. Minél több időt tölt kinn, annál hamarabb tanulja meg, hogy mik a szabályok.

A nap első sétája a reggeli után történjen. Ezután megvárhatjátok az ebédet, de utána többször enged ki egészen lefekvésig. Lefekvés előtt mindenképp érdemes egy hosszabb időt adni neki. Ha a kutyus nem akar elindulni, mert túl jól érzi magát benn, akkor használj szállítóboxot. Tedd be néhány percre és próbálkozz nála újra. 

Tarts magadhoz közel és figyeld őt. Egy idő után egymásra fogtok tudni hangolódni és egyértelműen jelezni fog számodra, ha akció van.
Tarts magadhoz közel és figyeld őt. Egy idő után egymásra fogtok tudni hangolódni és egyértelműen jelezni fog számodra, ha akció van.

Tartsd magadhoz közel

Néhány szó a szállítóboxról: kiváló eszköz arra, hogyha szobatisztaságról van szó. Sajnos nem mindig van lehetőséged arra, hogy odafigyelj a kutyádra, így hasznos lehet, ha el tudod helyezni valahová. Erre jó, ha van otthon nagyobb szállítóbox, vagy akár babakarámot is használhatsz, hogy biztos helyen tudd addig, míg távol vagy. 

Néhány hétig érdemes bent is pórázon tartanod, hogy közel legyen hozzád. Adhatsz neki néhány perce szabad mozgást, de csak akkor, ha előtte sikeresen ürített. 

Előfordulhatnak balesetek, de semmi esetre se büntesd a kutyát. Ha megijeszted őt, akkor lehetséges, hogy pont a szemed láttára fog a padlóra csinálni, vagy elsunnyogva máshol teheti ugyanezt.

Ha rajtakapod a kutyát miközben bent próbál pisilni vagy kakálni, akkor mondj valamit, amivel elterelheted a figyelmét, de ne kiabálj és ne adj ki egyéb hangos, ijesztő hangot, mert megijesztheted őt. Légy nyugodt és próbáld kiterelni az udvarra, hogy ott végezhesse el, amit elkezdett. Takaríts fel odabenn és fertőtlenítsd le a területet. 

A kutyád segít és jeleket ad, ha baj van

Próbálj még jobban odafigyelni a kutyádra! Keresd a jeleket, amikor éppen akcióba kezd!

Ha köröz a lakásban, szaglászik, sír vagy kisunnyog a szobából, akkor ez azt jelenti: „Gazdi! Vigyél ki! Most!”.

Nem minden kutya ad olyan egyértelmű jeleket, mint az ugatás, vagy az ajtókaparás. Megtaníthatod ezekre a jelzésekre, de ha megtanulod olvasni az ő saját jelrendszerét és gyorsan reagálsz, akkor ő is megtanulja, hogy hogyan jelezzen neked, hogy biztosan megértsd a szándékát.

Sajnos vannak olyan kutyák, akik felnőtt korokban találkoznak először füves területtel. Ők sokkal nehezebben szokják meg, hogy füvön is üríthetnek.
Sajnos vannak olyan kutyák, akik felnőtt korokban találkoznak először füves területtel. Ők sokkal nehezebben szokják meg, hogy füvön is üríthetnek.

A kutya nincs hozzászokva a füves területhez

Lehetséges, hogy a kutyusodnak nehézséget jelent füves területen üríteni, mert nem volt hozzászokatva az effajta környezethez. Ez is idő kérdése. Hozzá több türelem szükséges.

Vidd el gyakran a közeli parkba, vagy hívd át egy barátodat és a kutyáját, hogy rajta keresztül tanulhassa meg a kutyád, hogy mit lehet és mit nem. A kutyák gyakran oda szeretnek csinálni, ahová a többi kutya is jár.

A lényeg

A lényeg, hogy legyén nagyon türelmes. A kutyusod azt szeretné, hogy minden rendben menjen, de szüksége van a segítségedre, hogy jól teljesíthessen.

Ha még nem olvastad, akkor nézd meg a 6 lépéses szobatisztaságra szoktatásos módszerünket, vagy az Így neveld szobatisztaságra a kutyusod című írásunkat.
Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább