Az örökbe fogadás utáni első néhány nap nagyon nagy jelentősséggel bír kutyád számára. Az új hely zavaró hatással lehet rá. Nem tudja hol van és hogy mit vársz tőle. Állíts fel néhány konkrét szabályt a családod számára, mert ez kiemelkedő fontosságú lehet a kutyus gyors és zökkenőmentes beilleszkedésében.

Mielőtt hazavinnéd a kutyát

 • Előre határozd meg, hogy hol töltse majd az ideje nagy részét. Nagy nyomás alatt lesz a környezetváltozás miatt, így lehetséges hogy ideiglenesen a szobatisztaságot is elfelejtheti. Pont ezért érdemes talán a konyhát választani, mert ott könnyebb feltörölni a kutyus után. Kölyökkutya esetén itt olvashatsz néhány gyors tippet, hogy hogyan tudod szobatisztaságra nevelni őt 7 nap alatt.
 • Biztosítsd azt a területet, ahol a következő néhány hónapot fogja tölteni. Ez azt jelenti, hogy a szabadon hagyott, vagy lelógó elektromos vezetékeket rejtsd el, vagy kötözd fel; a háztartási vegyszereket rakd át magasabb polcokra; tedd a törékeny tárgyakat biztos helyre; és a növényeket sem árt olyan helyre tenni, ahol nem tud hozzáférni az új lakó.

Érdemes az elejétől fogva tanítgatni, trükköket végeztetni a kutyáddal, hogy ne csak fizikailag, de szellemileg is le legyen fárasztva.
Érdemes az elejétől fogva tanítgatni, trükköket végeztetni a kutyáddal, hogy ne csak fizikailag, de szellemileg is le legyen fárasztva.

 • Érdemes az első perctől tréningezni és tanítgatni őt. Szánj időt arra, hogy utána nézel és rendszerezed azokat a gyakorlatokat, trükköket, amelyeket majd alkalmazni szeretnél.
 • Szerezz be egy olyan saját telefonszámmal ellátott azonosítót, amelyet a nyakörvére tudsz kötni. Így biztosítani tudod, hogy vissza tudják juttatni hozzád a kis kedvencet, ha véletlenül elcsámborogna az első napok valamelyikén. Ha csippelve van, akkor pedig kérdezz mindenképp utána a menhelyen, vagy az állatorvosnál, hogy be van-e regisztrálva a nevedre.

Első napok

 • Mi emberek tudjuk: a költözés stresszes! A kutyák teljesen hasonlóképpen élik meg ezt, mint mi. Adj időt neki, hogy megszokja az új környezetét és az új családját. A gyerekekkel is tudasd, hogy úgy közelítsenek hozzá, hogy ne ijesszék meg.

Ha újfajta táplálásra térsz át egy kutyusnál, akkor számolj vele, hogy azt fokozatosan kell megtenni, különben diszkomfortosan érezheti magát.
Ha újfajta táplálásra térsz át egy kutyusnál, akkor számolj vele, hogy azt fokozatosan kell megtenni, különben diszkomfortosan érezheti magát.

 • Fontos, hogy mielőtt átveszed a kutyust, tudakold meg, hogy mit és mikor evett. Alkalmazd azt az étkezési rendet, amelyet megszokott, hogy nagyobb biztonságban érezhesse magát. Ha szeretnél ezen változtatni, akkor várj legalább egy hetet. Ha új fajta ételt kap, akkor azt is kisebb adagokban fogyassza, aztán később fokozatosan át lehet rá állni. Járj el hasonlóképpen az időzítéssel is. Inkább kapjon naponta többször keveset az új időpontokat meghatározva.
 • Hazafelé menet a kutyádnak biztonságban kell lennie. Ajánlott hordozható kennel használata, mert néhány kutyus nagyon fél az autóutaktól és akár a mozgó járművekből is képesek kiugrani.
 • Ahogy hazaértetek azonnal vidd arra a területre, ahol vécézhet és töltsetek el együtt egy jókora időtartamot: ott nyugodtan könnyíthet magán. Ettől függetlenül légy felkészülve, mert később bármikor történhet baleset. Új szagok, új hangok, új emberek okozhatnak idősebb, szobatiszta kutyánál is átmeneti problémákat. 
 • Innentől kezdve kezdd el szokatni az új dolgokhoz. Az első naptól kezdve szüksége van olyan időszakokra, amikor együtt vagy vele és magányos percekre is. Ha egyedül nyüszít, akkor ne bántsd miatta. Inkább dicsérd meg, ha jól viselkedik: ha nyugodtan pihen, vagy játszik. Ha esetleg eszedbe jutna az, hogy dominanciával érsz el nála hatást, akkor inkább hagyd és keress más módszert. Előző cikkünkben leírtuk, hogy miért nem működik a dominancia alapú nevelés és hogy az alfa elmélet csak mítosz.
 • Az első néhány nap próbálj meg végig nyugodt és csöndes maradni. Próbáld meg minimalizálni az olyan alkalmakat, amelyek nagy izgalomra adhatnak okot (ilyen például a szomszéd gyerekével való megismerkedés, vagy a parkban más kutyákkal való játék). Ez nem csak a beilleszkedését fogja segíteni, de számodra is hasznos lesz, hogy megismerd az igényeit, szükségleteit.
 • Ha egy másik családtól érkezik a kutyus, akkor lehet, hogy ismerősek neki a kézmozdulatok, vagy ismerheti a szabályokat azzal kapcsolatban, hogy mit rághat meg és mit nem. Érdemes kipróbálni az „ül” és a „fekszik” parancsszavakat. Nézd meg, hogy hogyan reagál rá. Lehetséges, hogy teljesen elzárt életet élt és nincs hozzászokva a gyerekekhez, vagy a pórázon való sétához. Az ilyesfajta kutyussal nagyon nehéz dolgunk is lehet, így különösen sok türelmet igényelnek.

További hetek 

 • Az emberek általában nem ismerik meg a kutyájuk valódi személyiségét addig, ameddig nem töltenek együtt néhány hetet az örökbefogadás után. A kutyád lehet, hogy kicsit nehezen szabadul fel. Légy türelmes és megértő, és természetesen ne add fel a napi rutinotokat az etetésben, a sétáltatásban, stb… Ez a rendszeresség a kutyád számára biztonságot jelent: tudatja vele, hogy mit vársz tőle, és hogy ő mit várhat el tőled.
 • Miután egyeztettél az állatorvosoddal és minden szükséges oltást megkapott, az első dolog amire vágysz, hogy közösségbe menjetek a kutyussal. Nagyon figyelj rá oda, figyeld a testbeszédét, hogy jó lelki állapotban legyen, amikor először mentek társaságba. 

A kutya bizalmát és szeretetét a leggyorsabban és a legkönnyebben a közös játékkal és együtt töltött idővel lehet elnyerni.
A kutya bizalmát és szeretetét a leggyorsabban és a legkönnyebben a közös játékkal és együtt töltött idővel lehet elnyerni.

 • Ragaszkodj a kialakított napirendhez, biztosítva ezzel a kutyád számára az étkezési alkalmakat, a játékot, szórakozást és a vécézési lehetőséget is. 
 • Ha olyan viselkedést észlelsz nála, amivel kapcsolatban bizonytalan vagy, akkor bátran kérdezd meg az állatorvosodat, hogy ismer-e olyan trénert, akit szívesen ajánlana neked. Olyan oktatót válassz, aki pozitív megerősítési technikával tanít és aki együtt oktat téged és a kutyusodat is.
Ha betartod ezeket a lépéseket, akkor nagyon jó úton haladsz afelé, hogy egy könnyen és gyorsan beilleszkedő, új családtagot üdvözölhess a kutyusos személyében. Meséld el a nehézségeidet és örömeidet!Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább