Íme a jó hír minden kutya imádó számára: „Nyugodtan megengedheted a négylábú barátodnak, hogy együtt aludjon veled éjszaka, mert nem rontja az alvásod minőségét, sőt, valójában segíthet a pihenésben.” Olvashatjuk az amerikai Mayo Clinic orvosi kutató intézet legújabb tanulmányában. 

Kutyával aludni érdemes. De hogyan? 

Mielőtt elhamarkodottan döntenél, járd alaposan körbe a témát hisz a kutatók többsége továbbra is óvatosságra int a együttalvással kapcsolatban!

40 olyan felnőttet figyeltek, meg akik a kutyáikkal aludtak: vagy egy ágyban vagy külön, de egy szobában.
40 olyan felnőttet figyeltek, meg akik a kutyáikkal aludtak: vagy egy ágyban vagy külön, de egy szobában.

Nézzük a Mayo Clinic tanulmányát: 40 olyan felnőttet figyeltek, meg akik a kutyáikkal aludtak: vagy egy ágyban vagy külön, de egy szobában. Mind a 40 gazdi és a hozzájuk tartozó kutyák is mozgásérzékelő eszközöket viseltek 7 éjszakán át, amik segítségével egyértelműen megvizsgálható az alvásuk minősége. Sőt az is, hogy a kutyák pontosan hol töltik az éjszakát. 

Az eredményekből arra következtettek a kutatók, hogy a kutyával való alvás egyáltalán nem rontja az alvásunk minőségét, ellentétben azzal, ahogy azt korábban feltételezték. Akik egy szobában, de nem egy ágyban alszanak a kedvenceikkel, azoknál 83%-os hatékonyságú alvási minőséget jegyeztek fel  – figyelembe véve a konkrét alvási időt és az ágyban töltött időt is.  80%-tól tekinthető kielégítőnek az alvás.

Vele, de mégis nélküle

A kutyával való ágyban alvásnál azonban alacsonyabb, átlagosan körülbelül 80% az alvási hatékonyság. Noha, mint korábban is írtuk, ez is kielégítő pontszámnak tekinthető, mégis azok akik a kutyáikkal ilyen módon aludtak együtt, többször felébredtek az éjszaka folyamán.

Egy nyugodt macska vagy egy jól szocializált kutya társasága pihentető.
Egy nyugodt macska vagy egy jól szocializált kutya társasága pihentető.

Azoknál akik más emberekkel alszanak együtt, szintén nem tapasztalható semmiféle zavar. Sőt akik közvetlenül egymás mellett aludtak, azoknak még jobb lett az alvásuk minősége.

„Feltehetően az emberek olyan módon képesek kielégíteni a társuk alvási szükségleteit, ahogy a legjobban képzett kutya sem képes.”  - Írja a kutatás egyik szerzője. 

A tanulmány vezetője, Dr. Lois Krahn a Mayo Clinic arizónai alvásgyógyászati központjának szakembere azt mondja, hogy a kedvenceinkkel való együttalvás kellemesé teheti a pihenésünket.

„Egy korábbi, ehhez a témához fűződő tanulmányban már megfigyelték, hogy egy nyugodt macska vagy egy jól szocializált kutya társasága pihentető, ezért ez nagyban elősegíti a jó alvást is. Az a legjobb, ha mindenki jól alszik.”


Több állat, jobb alvás?

Rossz hír, de sajnos akinek több háziállata is van és velük alszik, annál sokkal nagyobb az esélye, hogy zavar támad az éjszakájában: a kutyák horkolhatnak, mozoghatnak, álmodhatnak, ami hanghatásokkal is járhat. Erre azért érdemes felkészülni, mert az elmúlt évtizedben megnőtt azoknak a száma akiknek egynél több háziállata is van. A fent említett tanulmány eredménye pedig azokra vonatkozik, akik kifejezetten egy kutyával élnek közös háztartásban.

A kutyák horkolhatnak, mozoghatnak, álmodhatnak, ami hanghatásokkal is járhat - főleg, ha többen vannak.
A kutyák horkolhatnak, mozoghatnak, álmodhatnak, ami hanghatásokkal is járhat - főleg, ha többen vannak.

Mindenki a maga helyén 

Mivel a kísérlet viszonylag kevés alanyt vont be és nem használtak kontrollcsoportokat sem, továbbá a résztvevők többsége is egészséges, középkorú nő volt, ezért nem helyes általánosítani az eredménnyel kapcsolatban. Ezek alapján pedig a kutatók sem tudták meghatározni azt, hogy vajon a kutya fajtája vagy mérete befolyásolja-e valamilyen irányba az eredményt. A tanulmánynak ettől függetlenül minden kutyaimádó örülhet, hisz bebizonyosodott, hogy igenis lehet jól pihenni a kiskedvencükkel.

 „A legfontosabb tanácsom az embereknek az, hogy vessenek egy pillantást a saját szükségleteikre és azok alapján gondosan mérlegeljék, valóban működik-e az együtt alvás vagy sem.” – mondta Krahn.

Te együtt alszol a kutyáddal, macskáddal? Van esetleg olyan közös esti program, rituálé ami nélkül már nem tudtok jól aludni? Mesélj róla nekünk! Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább