A legfinomabb tápot és jutalomfalatot vásárolod meg a kutyádnak, ő viszont kavicsot eszik az utcán.

Mi lehet ennek az oka? Miért szereti néhány kutya ennyire a kavicsot?

Cikkünkben áttekintjük a kavicsevés leggyakoribb okait, kockázatait, illetve azt is, hogy hogyan lehet kutyádat megakadályozni ebben a szokásában.

Járjuk körbe a témát és vizsgáljuk meg ennek a különös viselkedésnek az okát, és nézzük meg, hogy hogyan lehet erről leszoktatni a kutyát.

Miért esznek a kutyák kavicsot? 

A kavicsevés másik lehetséges oka valamilyen viselkedési probléma. A stressz vagy szorongás jelentkezhet pl. kavicsevés formájában.
A kavicsevés másik lehetséges oka valamilyen viselkedési probléma. A stressz vagy szorongás jelentkezhet pl. kavicsevés formájában.

A kavicsevés legyakoribb oka a „pica” néven ismert táplálkozási zavar lehet. A betegség jellegzetes tünete a tápláléknak nem tekinthető dolgok fogyasztása. A kavicson túl a picás kutya ehet még koszt, szemetet, műanyagot, fémet vagy ruhaneműt, például zoknit. A pica kialakulásának konkrét oka nem ismert, de gyakran köthető tápanyaghiányhoz. 

A kavicsevés másik lehetséges oka valamilyen viselkedési probléma. A stressz vagy szorongás jelentkezhet pl. kavicsevés formájában. Előfordulhat, hogy a kutya odafigyelésre vágyik, unatkozik vagy szorong.

Viszont ha nem pica, és nem is valamilyen viselkedési probléma áll a kavicsevés hátterében, akkor nagy az esély arra, hogy valamilyen élősködő jelenléte lehet a háttérben.

A probléma megértéséhez és megoldásához először mindenképpen keresd fel az állatorvost, aki különféle vizsgálatok segítségével meg tudja állapítani, hogy tápanyaghiányról vagy élősködőkről van-e szó. Az orvos a kutya életmódjával kapcsolatban is tehet fel kérdéseket, hogy kiderüljön, hogy szervi vagy viselkedési problémáról van-e szó. 

A kavicsevés kockázatai 

A kavicsevés számos okból kockázatos a kutyák számára. Költséges orvosi kezeléssel orvosolható betegségeket vagy sérülést okozhat, akár műtétre is sor kerülhet.

Ha a kutya keményebb köveket vagy kavicsokat rág, megsérülhetnek vagy letörhetnek a fogai, és fogászati kezelésre lehet szüksége.
Ha a kutya keményebb köveket vagy kavicsokat rág, megsérülhetnek vagy letörhetnek a fogai, és fogászati kezelésre lehet szüksége.

1. Bélelzáródás  

Ha az állat egy méretesebb kavicsot nyel le, olyan elzáródás alakulhat ki, melyet csak műtéti úton lehet kezelni. A bélelzáródás következtében a kutya szervezete nem jut elegendő tápanyaghoz, és előfordulhat, hogy hányni kezd vagy kedvetlenné válik.

Ha úgy látod, hogy a kutyádnál valamilyen lenyelt tárgy elzáródást okozhatott, azonnal keresd fel az állatorvost, hogy egy röntgenvizsgálatot követően eltávolíthassák az elakadt tárgyat.

2. Gyomor- vagy vastagbél-perforáció 

Az élesebb kövek felsérthetik a kutya emésztőrendszerét ahogy áthaladnak rajta. Ha a kutyádnak fájdalmai vannak, vagy a perforáció jeleit tapasztalod rajta, akkor azonnal keresd fel az állatorvost!

3. A fogak töredezettsége  

Ha a kutya keményebb köveket vagy kavicsokat rág, megsérülhetnek vagy letörhetnek a fogai, és fogászati kezelésre lehet szüksége. Előfordulhat az is, hogy a letört fogat el kell távolítani. A fogászati kezeléshez altatásra vagy bódításra van szükség, így ez további kockázatot is jelenthet a kutya számára.

4. Gyomorbántalmak 

A kutya gyomrát még a kisebb kavicsok is irritálhatják. Csupán néhány kavics elfogyasztása is okozhat hányást vagy hasmenést.  

Hogyan lehet megakadályozni a kavicsevést?

A kutya gyomrát még a kisebb kavicsok is irritálhatják. Csupán néhány kavics elfogyasztása is okozhat hányást vagy hasmenést.
A kutya gyomrát még a kisebb kavicsok is irritálhatják. Csupán néhány kavics elfogyasztása is okozhat hányást vagy hasmenést.

1. Kerüld a murvás vagy kavicsos területeket  

Ha a kutya nem talál kavicsot, nem is tudja megenni. Ha tudod, hogy a kutyád hajlamos kavicsevésre, kerüld az ilyen területeket, hogy minimalizáld a lehetőséget. Keress más helyet a sétákhoz.

Ha városban laksz, keress olyan futtatókat, ahol nincs murva, hogy a kutya ne találkozzon kaviccsal. Rendkívüli esetben kereshetsz olyan kutyaiskolát is, ahol beltéri foglalkozásokhoz lehet termet bérelni. 

2. Próbáld meg a viselkedését megváltoztatni  

Kínálj a kutyának jutalomfalatot vagy játékot a kavicsért cserébe. A kavicsevés elkerülésének pozitív megerősítésével lehet, hogy a vágyat is ki tudod ölni a kutyából. 

3. Táplálkozási hiányállapot, és élősködők

Bizonyosodj meg róla, hogy nem áll fenn táplálkozási hiányállapot, és lépj fel az élősködőkkel szemben. Ha az állatorvos táplálkozási hiányállapotot vagy élősködőket diagnosztizál a kavicsevés hátterében, dolgozzatok ki együtt egy olyan étrendet, amiben szerepelhetnek étrendkiegészítők és ha szükséges, akkor alkalmazzatok gyógyszert az élősködők elpusztítására.

4. Mozgáslehetőség és mentális stimuláció

Biztosíts a kutyának bőséges mozgáslehetőséget és szellemi feladatokat.
Biztosíts a kutyának bőséges mozgáslehetőséget és szellemi feladatokat.

Ha bebizonyosodott, hogy nem tápanyaghiányról vagy élősködőről, hanem viselkedési problémáról van szó, akkor biztosíts a kutyának bőséges mozgáslehetőséget és szellemi feladatokat.

Néhány munkakutyafajta számára a pórázas séták nem nyújtanak elég intenzív szellemi kihívást. Adj neki feladatokat vagy jutalomfalatokat rejtő játékokat, amivel mentálisan is le tudja fárasztani magát.

Néhány kutya kifejezetten szeret trükköket tanulni vagy feladatokat megoldani. Kutyakiképzőtől is kérhetsz segítséget, különösen, ha olyan munka- vagy terelőkutyád van, mint a border collie vagy a husky.

5. Fordíts elegendő figyelmet kutyádra  

Ha a kavicsevésről kiderül, hogy viselkedési probléma, a sok mozgás és szellemi feladatok mellett arra is oda kell figyelni, hogy a kutya elegendő figyelmet, törődést kapjon. Ha a kavicsevést figyelemfelkeltésnek szánja, előfordulat, hogy kevesebbszer eszik kavicsot, ha több figyelmet kap. 

Ha sikerül kiderítened, hogy miért eszik a kutya kavicsot, kialakíthatsz egy tervet ennek megakadályozására. Ehhez valószínűleg időre és türelemre lesz szükséged, mivel a változás – különösen egy kutya életében – nem történik meg egyik napról a másikra. De ha odafigyelsz a kutya megfelelő táplálására, mozgatására, mentális stimulációjára, és kedvenced megkapja a kellő mennyiségű odafigyelést, akkor sokat tehetsz azért, hogy kutyád boldog és egészséges életet élhessen.Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább