Sok kutyatulajdonos csak álmodozni mer arról, hogy kutyájával végre póráz nélkül sétálhasson. Pedig nem is olyan lehetetlen ezt az álmot megvalósítani! Még a legmakacsabb kutyák is engedelmes sétapartnerekké válhatnak a következő gyakorlat alkalmazása eredményeként.

1. lépés – a megfelelő eszközök kiválasztása

A póráz nélküli séta elsajátítása előtt meg kell tanulni a helyes pórázon való vezetést. Ezzel kell kezdenünk! Először is válassz egy lapos, csatos nyakörvet és egy lapos, sima, kb. 2 méter hosszú edzőpórázt. A tanulás megkezdése előtt rögzítsd a kutyán a nyakörvet, ahhoz pedig a pórázt.

Hogy a kutyád megfelelő módon tudjon követni téged póráz nélkül, ahhoz az szükséges, hogy pórázzal is engedelmes legyen és rád figyeljen.
Hogy a kutyád megfelelő módon tudjon követni téged póráz nélkül, ahhoz az szükséges, hogy pórázzal is engedelmes legyen és rád figyeljen.

A pórázon történő helyes vezetés alapos elsajátítása nagyon fontos, hisz ez biztonságot jelent a kutyádnak, neked pedig folyamatos kontrollálási lehetőséget. A folytógömbök és a láncok jó eszközöknek tűnhetnek, de a helytelen használatuk veszélyes is lehet. Ezeket hanyagold!

2. lépés – figyelem fenntartása

A következő lépés, hogy a kutyádnak megtanítsd a „figyelj” parancs használatát. A lényeg, hogy összpontosítani tudjon rád, figyelje a tekintetedet. Ez nagyon fontos, mert így alapozzátok meg a kutyád figyelmének megtartását, ami nélkül nem térhettek át a póráz nélküli sétára.

A gyakorlat a következő: a kutyát a nevén szólítod és közben az orra közelében felmutatsz egy kis csemegét. Ekkor használd a  „figyelj” parancsod és emeld a nasit az arcod magasságáig. Amint a kutya felnéz és az arcodra összpontosít, add oda neki a kezedben lévő jutalomfalatot. 

Dícsérd meg a kutyát vagy kattinthatsz a klikkerrel is - ha használsz. A lényeg, hogy pozitívan erősítsd meg számára a kívánt viselkedést. Gyakoroljátok ezt tovább, méghozzá addig, amíg el nem éritek, hogy minden parancsszóra a szemedbe nézzen.

3. lépés – motiváció forrása

A gyakorlás közben fontos találni egy olyan dolgot a kutya számára, amelyre kitörő lelkesedéssel tud reagálni. Tehát keress valamit, amitől a kutyád fel-le ugrál örömében. Ilyen lehet például a kedvenc nasija. Ha esetleg a kutyádat annyira azért nem lelkesíti be a jutalomfalat, akkor keress tovább, valami másfajta motivációért.

A kutyusod kedvenc jutalomfalatjával mindig ösztönözni tudod arra, hogy rád figyeljen. Ez a póráz nélküli sétáltatásnál elengedhetetlen fontosságú.
A kutyusod kedvenc jutalomfalatjával mindig ösztönözni tudod arra, hogy rád figyeljen. Ez a póráz nélküli sétáltatásnál elengedhetetlen fontosságú.

Használhatsz motivációként akár egy labdát is. Ennek hátránya viszont az, hogy megszakítja az edzést és kizökkentek a munkából. Szóval labdát csak a legvégsőbb esetben használj.

4. lépés – megfelelő pozíció

A gyakorlat következő része az, hogy megtanulunk a megfelelő pozícióban ülni. 

Úgy helyezkedj, hogy a kutya a bal oldaladon legyen aztán emeld a bal kezedet a kutya feje fölé miközben azt mondod: „ül”. Jutalmazd a kutyát az ülés pillanatában, ahogy letette a hátsóját a földre.

Ez a pozíció fontos része a pórázos és a póráz nélküli séta gyakorlásának is. Így azt tanítod meg a kutyádnak, hogyan állítsa le a lendületét és hogyan tartsa a megfelelő távolságot. Ahhoz, hogy mindezt helyesen el tudja végezni: rád kell összpontosítania. 

Ha a gyakorlat ennek a részét már ügyesen végzi, akkor már jó munkát végeztünk!

Ahogy a gyakorlás halad előre, úgy formálhatod - a nasik adagolásával - azt, hogy hogyan, hova és milyen gyorsan üljön le, illetve, hogy mindenképpen melletted legyen és figyelje a tekintetedet.

5. lépés - lépés indulj! Tempó!

Tegyetek meg néhány lépést és érzékeltesd vele, hogy szeretnéd őt megjutalmazni, ha rád figyel. Lassítsatok le, majd álljatok meg és utasítsd: "ül"! Jutalmazd meg, ha már teljesen letette a fenekét. Ismételgessétek ezt a "néhány lépés aztán megállunk" folyamatot mindadding, amíg a kutyus már magától nem tudja, hogy mikor kell leülnie.

Ösztönözd a kutyust, hogy közel legyen hozzád. Tarts a bal kezedben jutalomfalatot, de úgy hogy ne tudja elérni. Használd "lábhoz" vezényszót és tegyetek meg néhány gyors lépést. Kedves, de határozottt módon beszélj hozzá és tartsd úgy a nasit, hogy érezze a szaglásával. Ezután lassítsatok és jutalmazd meg, amikor leül. Dícsérd meg, hogyha a megtartja a pozícióját.

Gyakoroljatok, mindaddig, amíg a kutyus tökéletesen el nem sajátítja a megfelelő pozíció és tempó tartását és amíg nem tudja tökéletesen, hogy mit kell tennie akkor, amikor azt mondod: "lábhoz".

Nagy különbség van aközött, amikor a kutyád pusztán csak sétálgat melletted, vagy követ téged és teljes tudatával rád koncentrál. 

6. lépés - póráz nélkül

Idővel old ki a pórázát, és ha kicsit előrébb ment, szólítsd fel a kutyádat a „figyelj” paranccsal. Ha azt látod, hogy rád figyel, akkor elindulhattok, használva a "lábhoz" parancsot.

Ha a kutyád lelassul, akkor szintén kiadható a „lábhoz” parancs, és egy kis kézben tartott jutalomfalattal is csalogathatod.

Váltsatok tempósabb sétára. Figyelj rá, hogy a megfelelő tempóban jöjjön veled és a megfelelő pozíciót is tartsa. Jutalmazd meg érte ha ügyes benne, majd lassítás után állj is meg. Ha ekkor leült, szintén lehet jutalmazni. Nagyon fontos, hogy csak akkor jutalmazzuk a kutyát, ha az a megfelelő helyzetben vagy mozgásban van. Ha lelassítja a tempót vagy örömmel letér az irányról, akkor később póráz nélkül elkóborolhat.

7. lépés – éles bevetés  

Amint a kutyád számára természetessé válnak a feladatok, látogassatok el a közeli kutyafuttatóhoz vagy parkba. Végezzétek el újra fenti gyakorlatokat, hogy megbizonyosodj róla, hogy a kutya figyelmét semmi sem vonja el. Ezután keress egy nyugodt helyet, állítsd lábhoz és vedd le róla a pórázt.

Dícsérd őt akkor, ha megfelelő ütemben halad és tartja a pozícióját. Ha nem tud eléggé koncentrálni rád, akkor még korai az oktatás.
Dícsérd őt akkor, ha megfelelő ütemben halad és tartja a pozícióját. Ha nem tud eléggé koncentrálni rád, akkor még korai az oktatás.

Szólítsd a nevén és ha rád fókuszál kérd meg, hogy láb mellett kövessen a „lábhoz” paranccsal. Ha mindezt teljesítette, dícsérd meg és jutalmazd meg őt, szerezz neki örömöt. Ha egy másik kutya felé indul, vagy más irányba megy, akkor azonnal tedd vissza a pórázt. A kutyád még nem áll készen a póráz nélküli sétálásra. 

Tökéletesítsd a kutya koncentrációját pórázon, mielőtt megismétled a póráz nélküli gyakorlatot. Fontos, hogy soha ne engedd a kutyádat kizökkenteni a fókuszálásból, mert akkor azt hiszi, megengedett neki a rossz viselkedés: ezesetben az elkószálás. 

8. lépés – szabályok betartása

Ismételd tehát addig a pórázon vezetett gyakorlatokat, amíg hibátlanul el nem végzi azt a kutyád.

Egy ponton úgy érezheted a kutyád kellően engedelmes pórázon, nem kell többé. Mindazonáltal mindig legyen kéznél a póráz, edzés vagy sétálás közben is.

Készen kell állni arra, hogy bármikor rákapcsolható legyen a nyakörvére a póráz és fontos, hogy tisztában legyél a póráz használatáról szóló törvényekről is. Mert nem számít mennyire bízol a kutyád engedelmességében, a törvény akkor is szabályozza annak viselését. 

Ti hogy álltok most a póráz nélküli sétával? Tud megfelelően fókuszálni a kutyád?Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább