A kutyák néha furcsán viselkednek. Kutyatulajdonosként gyakran vagyunk szemtanúi bizarr kis szokásaiknak, valamint bohóckodásuknak. A szőnyeg nyalogatása az egyik olyan különös dolog, amelyet néha a gazdi rosszallása ellenére elkezdenek. Ez furcsa és bosszantó lehet, de megvan rá az okuk.

Az unalom is szerepet játszhat abban, hogy kutyád elkezdte nyalogatni szőnyeget.
Az unalom is szerepet játszhat abban, hogy kutyád elkezdte nyalogatni szőnyeget.

Fontos, hogy különbséget tegyünk az egyszeri padló- vagy szőnyegnyalás és az excessive licking syndrome, a túlzott nyalogatási szindróma között. Az ELS olyan egészségügyi állapot, amelyre a háztartási felületek (például a padló, a falak, a bútorok stb.) folyamatos nyalogatása jellemző.

Miért nyalogatja kutyád a szőnyeget?

Az egyik legkézenfekvőbb ok lehet az, hogy valamilyen finomság pottyant a padlóra. Akaratlanul leejthettél néhány morzsát, ha a nappaliban nassoltál. Míg mi észre sem vesszük, hogy valami leesett, a kutya az érzékeny szaglása miatt bármilyen ételmaradék illatát kiszimatolja.

De a nyalogatásnak érzelmi oka is lehet. A szorongás, a depresszió és a stressz is megnyilvánulhat ilyen módon. Az unalom is szerepet játszhat abban, hogy kutyád elkezdte nyalogatni szőnyeget. Egyéb tényező lehet még a demencia, a fizikai diszkomfortérzés vagy egyéb neurológiai problémák.

Fontos, hogy különbséget tegyünk az egyszeri padló- vagy szőnyegnyalás és az excessive licking syndrome, a túlzott nyalogatási szindróma között.
Fontos, hogy különbséget tegyünk az egyszeri padló- vagy szőnyegnyalás és az excessive licking syndrome, a túlzott nyalogatási szindróma között.

Más egészségügyi gondok, például gasztrointesztinális (gyomor- és bélrendszeri) betegség is vezethet furcsa viselkedéshez. Egy 2008-as tanulmány szoros összefüggést mutatott ki ezen betegségek és a folyamatos nyalogatás között. A következőket is mögöttes betegségként, illetve problémaként dokumentálták a folyamatosan nyalogató kutyáknál: IBS (irritábilis bél szindróma), giardia, késleltetett gyomorürülés, idegen testek és hasnyálmirigy-gyulladás.

Káros dolog a szőnyegnyalás?

A szőnyeg nyalogatása alapvetően nem káros, bár mindig megvan az esély arra, hogy kutyád véletlenül lenyel valami ártalmasat - például egy hosszú szálat a szőnyegből, valamilyen baktériumot vagy káros ételmaradványt. Erre viszont kicsi az esély, ha kutyád csak ritkán nyalja meg a padlót. Ha viszont a kutyád folyamatosan nyalogat, akkor a kockázat is nő.

A szőnyeg nyalogatása alapvetően nem káros, bár mindig megvan az esély arra, hogy kutyád véletlenül lenyel valami ártalmasat.
A szőnyeg nyalogatása alapvetően nem káros, bár mindig megvan az esély arra, hogy kutyád véletlenül lenyel valami ártalmasat.

Emellett kutyád mérete is szerepet játszik, hiszen a lenyelt hosszú szőnyegszál egy kis csivavánál bélelzáródást is okozhat, míg ugyanaz a szőnyegszál egy dán dog szervezetén gond nélkül áthaladhat. Ugyanez mondható el a kórokozókról vagy a tisztítószerekről, hiszen a nagyobb kutyákra kevésbé hat a kis dózis.

Ha van egy kutyád, aki folyamatosan nyalogatja a szőnyeget vagy a padlót, akkor nagyon oda kell figyelned arra, hogy olyan padlótisztítót használj, amely nem mérgező, nehogy véletlenül lenyelje a káros összetevőket.

Mit tehetek?

Kipróbálhatsz néhány egyszerű trükköt, ha azt szeretnéd, hogy kedvenced ne nyalogassa annyira sokat a padlót. Megpróbálhatsz olyan termékeket bevetni, amelyek direkt erre a problémára lettek kifejlesztve és a keserű ízük elrisztja a kutyát a nyalogatástól.

Figyelj jobban oda arra, hogy feltakarítsd a kiömlött dolgokat és a morzsákat. Tréningezd és mozogj többet a kutyáddal, hogy kiderüljön, hogy nem a felhalmozódott energia miatt nyalogat-e többet. És vidd el állatorvoshoz, hogy kizárják a mögöttes betegségeket, valamint további tippeket adjanak azzal kapcsolatban, hogyan kezeld kutyád nyalogatási szokásait.

Te is megtapasztaltad már ezt a problémát? Hogyan kezelted? Tudasd velünk!


Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább