Mindannyian hallottunk már olyat egy féltékeny kisgyermektől, hogy: „Ez nem igazságos!” De mi a helyzet a „szőrős kisgyermekekkel”? Féltékennyé tudnak-e válni a kutyák? És ha már felfogták az őket ért igazságtalanságot, akkor mit tehetnek a kutya gazdái azért, hogy a megfelelő módon kezeljék a helyzetet? 

Az igazság az, hogy a kutyák tudnak féltékenyek lenni és ezt nem is akarják titkolni. Tehát egyértelmű jelei vannak, ha kutyusod úgy érzi, hogy nem azt kapja, amit megérdemel.

Mielőtt a mélyére mennénk a dolognak, íme egy kis összeállítás arról, hogy másoknál is előfordult már a probléma:

Tehát a kutyák tudnak féltékenyek lenni. Erre a következtetésre jutottak azok a kutatók is, akik egy érdekes kísérletet végeztek el néhány kutyuson.

Az igazságtalanság oka

Sokáig azt feltételezték, hogy csak az ember képes felismerni az igazságtalanságot, amelyre féltékenységgel reagál, ha úgy érezi rosszul bánnak vele. Bizonyos tanulmányok már kimutatták, hogy a majmok között is megfigyelhető a kirekesztéses büntetés, ezért Friederike Range viselkedéskutató tanulmányozni kezdte, hogy mely kutyák mutatnak hasonló viselkedést.

A kísérlet

A tanulmányban résztvevő kutyáktól azt kérték, hogy adjanak egy pacsit és azok mindannyian teljesítették a feladatot. Ezután a kutatók - néhány kutya kivételével - jutalomfalattal dicsérték meg őket. A mellőzött kutyák számára így lehetővé tették, hogy lássák és átéljék ezt a megkülönböztetést.

A feladatot megismételték. Azon kutyák, amelyek nem kapták meg korábban a jutalomfalatot: tétovázni kezdtek a mancs felemelésekor. A folytatásban pedig egyáltalán nem működtek együtt. Range és csapata arra a következtetésre jutott, hogy a kutyák egy ilyen helyzetben neheztelést éreznek és felfogják, ha a falkából valakivel kivételeznek. 

Mi a helyzet nálatok?

Ha több kutyával élsz együtt akkor biztosan megfigyelted már, hogyha az egyiknek örömöt szerzel valamivel, akkor a többiek is számítanak rá. Azokban az otthonokban, ahol több kutya is együtt él, ott fontos törekedni az igazságosságra. Hisz idővel a féltékeny kutyák elkezdhetik demonstrálni érzéseiket a gazdájuk számára, ami akár komolyabb is lehet egy pacsi elutasításánál. 

A kutyák közötti megkülönböztetés azt az érzetet kelti bennük, hogy versengeniük kell előtted a figyelemért és a jutalomért.
A kutyák közötti megkülönböztetés azt az érzetet kelti bennük, hogy versengeniük kell előtted a figyelemért és a jutalomért.

A kutya féltékenysége abból a tényből fakad, hogy bár a falka élére a gazdát helyezik, a sorban mindegyik a következő helyért versenyzik. Ez nem feltétlenül vált ki azonnali agressziót, de valamelyikük így is megsértődhet, ha igazságtalanságot érzékel. Akárcsak a kutyák esetében: ez a viseledés ugyanúgy kimutatható az embereknél is, amikor egy újszülött kerül a családba.

A kutyák viselkedésének megértése

A kutyák az érzéseiket jobban ki tudják fejezni a viselkedésükkel, mint hinnénk. Például ha egy kutya a gazdija lábánál vagy aközött ül, akkor ideges lehet. A kutyák gondos és rendszeres megfigyelése segíthet jobban megérteni őket, így kiegyensúlyozottabb lehet az együttélés.

A kutyák nem csak egyféle módon fejezhetik ki a féltékenységüket  

Előfordulhat, hogy egy féltékeny kutya nem engedelmeskedik az egyszerű parancsoknak, mint ahogy a megfigyelt kutyák esetében is láthattuk. De más jelek is mutathatnak arra, hogy a kutya zaklatottá vált:

  • A féltékeny kutya megpróbálhatja beékelni magát a gazdája és egy másik kutya közé.
  • Kerülheti a többi állatot vagy akár a saját gazdáját is.
  • Agresszívvé, esetleg hangossá válhat az otthoni állatokkal szemben.
  • Ezek mind azért lehetnek, mert több figyelemre vágyik. 

A kutyák az a féltékenységtől zaklatottá válhatnak, amely gyorsan agresszióba csaphat át.
A kutyák az a féltékenységtől zaklatottá válhatnak, amely gyorsan agresszióba csaphat át.

Rendben! De mit tehetek?

A kutyáid gazdájaként törekedj arra, hogy a megfelelő mennyiségű figyelem, simogatás, játékidő jusson mindegyik kutyusodnak. A pozitív megerősítés elosztása egyenlő arányban történjen minden háziállatod között.

Egy speciális helyzet: tegyük fel, hogy gyógyszert kell beadnod neki és a kedvenc nasijába rejtetted azt. Ilyenkor próbáld meg odaadni egy másik helyiségben a többiektől elzártan, vagy adj mindegyiknek a nasiból - persze gyógyszer nélkül.

Az igazságos és boldog környezet kialakítása

Mivel tehát a kutyák érzékelik az igazságtalanságot, ezért a gazdáknak érdemes tenniük azért, hogy a kiskedvenc alapvető igényeit megfelelően kezeljék. Ahol pedig több kutya él együtt, ott a gazdának különösen fontos az igazságos környezet megteremtése.

Arányos és igazságos jutalmazás és dícséret szükséges ahhoz, hogy az összes kutyád kiegyensúlyozott legyen.
Arányos és igazságos jutalmazás és dícséret szükséges ahhoz, hogy az összes kutyád kiegyensúlyozott legyen.

Ha sikerül a kedvencek között egységet teremteni, nem valószínű, hogy bármi miatt is az irigység jeleit kezdenék el produkálni. Ha mégis úgy véled, hogy féltékenységből eredő, irigy viselkedést tanúsít valamelyik kutyád, akkor igyekezz megtalálni a kiváltó okot és hozd helyre az elveszített bizalmat.

Neked volt már tapasztalatod féltékeny kutyákkal? Milyen megoldást alkalmaztál?


Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább