Az a helyzet, hogy a kutyáinkat hiába látjuk el tápanyagdús ételekkel, ennek ellenére is rendszeresen legelhetik a füvet. Tehát az az elképzelés, hogy a kutyák csak azért esznek füvet, mert valami még hiányzik az étrendjükből, nem a legbiztosabb megállapítás. Bár a fű valóban tartalmaz olyan tápanyagokat, amik vonzóak lehetnek a kutyák számára...

Még nem létezik olyan tanulmány, amely egyértelműen alátámasztaná, hogy a fűevésük mindössze a hánytatás miatt lenne. Hisz a fű legelése valóban meghánytatja őket, mégse valószínű, hogy maga a fű okozza a kutyáknál a gyomorpanaszt. Hisz a legtöbb fűtípusnak nincs ilyen hatása a szervezetre.

Akkor tehát miért esznek füvet a kutyák? 

Függetlenül attól, hogy legeli a füvet vagy csak éppenhogy megeszik néhány szálat, az indíték ugyanaz lehet mindkét esetben: Az íze miatt eszi meg. 

Az Egyesült Államok egyik ismertebb egyetemének, a Purdue Egyetem Állatorvostani karának weboldalán Andrea Rediger állatorvos az alábbiakat írta le: 

„Van egy olyan elmélet, ami szerint a még nem háziasított kutyák alapvetően mindenevők voltak, tehát ettek húst és növényi származékokat is. Eszerint az alternatív feltételezés szerint az is lehet, hogy az elejtett zsákmány gyomrában találtak növényi tápanyagokat, amiket így ők is elfogyasztottak és megszokták az ízét. Ezért a már háziasított kutyák ösztönösen építik be a növényi alapú dolgokat az étrendjükbe.” 

Ez ösztönös?

Az amerikai petmd.com azért jött létre, hogy a házikedvencét féltő állattulajdonos valóban hasznos tanácsot kaphasson, méghozzá közvetlenül állatorvosok és specialisták által. Itt olvasható egy cikk a fűevés témájában, amiben rámutatnak az orvosok arra a tényre, hogy „több tízezer éven át ezek az dögevésre kényszerülő állatok mindent megettek mindaddig, amíg ki nem elégítették az alapvető étrendjük követelményeit.”

A kutyád lehet, hogy azért kóstolja meg a növényeket, mert több növényi eredetű táplálékra van szüksége. Figyelj erre!
A kutyád lehet, hogy azért kóstolja meg a növényeket, mert több növényi eredetű táplálékra van szüksége. Figyelj erre!

Továbbá megfigyelték, hogy számos olyan vadon élő állatfaj létezik még most is, amelyek rendszeresen esznek füvet. 

Tehát annak ellenére, hogy nincs konkrét bizonyíték arra, miszerint a kutyák tudatos öngyógyítás miatt ennének füvet, a petmd.com orvosai szerint mégis ez lehet a fűevés hátterében. A kutyák természetes gyógymódot keresnek az égő, irritáló gyomorpanaszokra; és a fű a következőket eredményezi:
„Lenyeléskor a fűszálak a torkot és a gyomrot is megdörzsölik. Ez az érzés pedig hányásra kényszeríti a kutyát, főleg ha a füvet nem rágják meg alaposan hanem csak úgy egyben behabzsolják.”

Betegséget is jelezhet!

Az Egyetem egyik cikkje kitér a fűevés mögött lapuló betegségre is. Szerintük érdemes megfigyelni a kutyáink fűevési szokásait, hogy megbizonyosodhassunk affelől, nem valami betegség gyötri-e őket:

Lehetséges, hogy a kutyád új szokása egy kialakuló betegség miatt van - figyelj oda rá!
Lehetséges, hogy a kutyád új szokása egy kialakuló betegség miatt van - figyelj oda rá!

„Az állatorvos könnyen megtudja állapítani, hogy a kutyánknak valamiféle emésztőrendszeri betegsége van-e. Szükséges hozzá: tapintásos vizsgálat, ürülékvizsgálat illetve vérkép. Ezek által megtudhatjuk, hogy van-e gyulladása vagy esetleg belső vérzése a kutyánknak. Felmérhetjük általa a kutyánk egészségét, beleértve a hasnyálmirigy és máj épségét is, amely bonyolult módon kapcsolódik magához a gyomorhoz és bélhez. Ha az állatorvos valamiféle gyomor- és bélrendszeri betegséget diagnosztizált, akkor nem feltétlenül kell aggódnod, mert létezik rá jó gyógymód!” 

Tehát, mire kell figyelned ha a kutyád sok füvet eszik?

Ha a kutyád a fűevés után letargikussá válik, rendszeres hasmenést, esetleg súlycsökkenést tapasztalsz nála, akkor azonnal fordulj orvoshoz vele! A fű által kiváltott hányást is látnia kell az orvosnak a pontos diagnosztika érdekében! 

A kölyök kutyák mindent a szájukba vesznek - akár a gyerekek.
A kölyök kutyák mindent a szájukba vesznek - akár a gyerekek.

Ha mindezeket nem tapasztalod, akkor megnyugodhatsz: a kutyád csak azt teszi ami jól esik neki. 

A fűevés tehát nem veszélyes a kutyákra nézve?

A legtöbb szakértő erre azt válaszolná neked, hogy engedd meg a kutyádnak a fűevést, hisz nem jelent semmiféle kockázatot a számára. De azért te csak tartsd rajta a szemed! Főleg ha a fű iránti vágya hirtelen megnövekszik, hisz ez utalhat valami kialakuló betegségre is.

A kölykök száját pedig érdemes gyakran átnézni, mert a sok megrágott levél, fű vagy kisebb gallyak fulladást is okozhatnak.

Alternatív megoldások 

Ha azt látod tehát, hogy a kutyád szereti majszolni a füvet vagy a szobanövényeidet, akkor érdemes lenne bevezetned az étrendjébe pár természetes gyógynövényt vagy főtt zöldségeket. 

A fűevés nem feltétlenül jelent rosszat, de érdemes odafigyelnünk a kutyánkra, hogy változnak-e a szokásai.
A fűevés nem feltétlenül jelent rosszat, de érdemes odafigyelnünk a kutyánkra, hogy változnak-e a szokásai.

De vásárolhatsz egy kisebb fűtálcát is, amelyről a kutyád szabadon legelészhet, ha úgy tartja kedve. Ez megfelelő módon elégítheti ki a kutyusod fűevési vágyát, így kisebb az esélye annak, hogy növényvédő szereket vagy más vegyi anyagokat is tartalmazó füvet legeljen valahol máshol.

A te kutyusodnak volt már valamiféle betegsége, amire a gyakori fűevés hívta fel a figyelmedet? Ha igen, oszd meg velünk is tapasztalataidat! 


Hozzászólások

Népszerű kvízek

Olvass tovább